17 november was het Wereld Prematurendag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor vroeggeboorte. Dit is broodnodig, want wereldwijd wordt één op de tien baby’s te vroeg geboren. Vakblad Vroeg publiceert bijna wekelijks over dit actuele onderwerp. Ter ere van deze dag én om nog meer professionals met deze informatie te verrijken, plaatsen we een selectie van recente berichten bij elkaar. 

Helft prematuur geborenen loopt verhoogd risico op aandachtsproblemen

Ongeveer de helft van de 1 tot 2 maanden te vroeg geboren kinderen loopt een verhoogd risico op aandachtsproblemen. De types problemen hangen af van de ontwikkelingsfase. Vroege monitoring en beoordeling is belangrijk.
Lees verder >

Impact vroeggeboorte verdient preventieve aandacht

Veel ouders ervaren het als spannend zodra ze met hun te vroeggeboren baby naar huis mogen. “Juist over de gewone dagelijkse dingen als verzorgen, slapen en contact maken hebben ouders vragen”, weet Esther van der Heijden. “Voor deze kinderen kunnen ook aandachtig spelen of leren kruipen behoorlijk uitdagend zijn. Een preventieve benadering kan deze gezinnen helpen een vertrouwde weg in het leven te vinden.”
Lees verder >

Inbreng ouders verbetert gezondheid te vroeg geboren baby

Een vroeggeboorte brengt veel spanning met zich mee voor de ouders. Toch staan zij in die eerste levensmaanden van hun kind veelal langs de zijlijn. “Family Integrated Care brengt daar verandering in”, vertelt Nicole van Veenendaal enthousiast. “Deze nieuwe aanpak biedt een framework om ouders een serieuze rol in de ziekenhuiszorg te geven.
Lees verder >

Vroeggeboorte trekt zware wissel op gehechtheidsrelatie

Gehechtheid is ontzettend belangrijk voor alle vormen van ontwikkeling. Juist bij een vroeggeboorte vereist dit aandacht van zorgprofessionals rond het gezin, geeft Renée Uittenbogaard aan. “Zorgen of vervreemding kan bij alle medische hectiek in de eerste weken een rol blijven spelen in de relatie tussen ouders en kind. Dit kan het ontwikkelen van de gehechtheidsrelatie flink verstoren.” Zij pleit voor meer aandacht hiervoor. “Heb oog voor de onzekerheid en angst van ouders.”
Lees verder >

AdvertentieCongres opvallende kinderen in de kinderopvang

Uniek en compleet naslagwerk over omgaan met vroeggeboorte

Voor ouders van prematuren is dit een informatief en praktisch naslagwerk. Het is van de hand van een ouder die aan den lijve heeft ondervonden wat vroeggeboorte is. Het valt te prijzen dat zij tijdens het schrijven te rade is gegaan bij neonatologen, jeugdartsen en gynaecologen. Het  boek voorziet zonder meer in een grote behoefte!
Lees verder >

Vroeggeboorte zet verbinding tussen ouders en baby onder druk

Veel ouders ervaren het als spannend zodra ze met hun te vroeggeboren baby naar huis mogen. “Juist over de gewone dagelijkse dingen als verzorgen, slapen en contact maken hebben ouders vragen”, weet Esther van der Heijden. “Voor deze kinderen kunnen ook aandachtig spelen of leren kruipen behoorlijk uitdagend zijn. Een preventieve benadering kan deze gezinnen helpen een vertrouwde weg in het leven te vinden.”
Lees verder >

Onderzoek naar verminderen van hersenschade bij vroeggeboorte

Te vroeg geboren baby’s lopen een verhoogd risico op problemen met bewegen, denken, leren en gedrag. Oorzaak is te weinig aanmaak van witte stof in de hersenen. UMC Utrecht doet onderzoek naar nieuwe behandelingen om hersenschade bij pasgeborenen te verminderen. Het betreft een vruchtbare samenwerking tussen laboratorium en kliniek. Lees verder >

Behandelgrens bij vroeggeboorte vraagt om herziening

Baby’s geboren vóór een zwangerschapsduur van 24 weken krijgen in Nederland geen actieve behandeling. Dit leidt tot moeilijke afwegingen, waar ouders nauwelijks bij worden betrokken. Zo kan een lichter maar een paar dagen later geboren baby wel een behandeling krijgen en de iets eerder maar zwaardere baby niet. De richtlijn waarin dit staat, wordt momenteel herzien. In veel andere landen ligt die grens al lager.
Lees verder >

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Wereldprematurendag – 17 november -markeert de aftrap van het online Babycongres 2021. Alle presentatie zijn maar liefst zestig dagen te volgen en het congres is breed geaccrediteerd. Inschrijven kan tot begin januari. Naast dit congres kun je bovendien gratis een tweede online congres uitkiezen. En als abonnee op het magazine Vakblad Vroeg krijg je ook nog eens 50 euro korting op de deelnemersprijs. Lees verder > [/su_note]

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan