Ongeveer de helft van de 1 tot 2 maanden te vroeg geboren kinderen loopt een verhoogd risico op aandachtsproblemen. De types problemen hangen af van de ontwikkelingsfase. Vroege monitoring en beoordeling is belangrijk.

Hoewel steeds meer prematuur geboren baby’s overleven zonder ernstige beperkingen, hebben zij op lange termijn een verhoogd risico op ontwikkelingsproblemen. In haar proefschrift onderzoekt Lilly Bogičević de aandachtsvaardigheden van prematuur geboren kinderen van babytijd tot adolescentie. Hierbij lag de focus met name op kinderen die 1 tot 2 maanden prematuur geboren waren.

Bogičević toont aan dat prematuur geboren kinderen een groter risico hebben op verschillende aandachtsproblemen op schoolleeftijd (6-13 jaar). Onderling bestaat veel variatie in de aanwezigheid, ernst en type aandachtsproblemen. Ook verschillen prematuur geboren kinderen onderling in hun ontwikkelingspatronen in aandacht over tijd. Zo had een derde van deze kinderen langdurig gemiddelde aandachtsvaardigheden. Een kwart liet enige verbetering zien, terwijl bijna de helft van de kinderen langdurig zwakkere aandachtsvaardigheden toonde.

Ontwikkelingsfase

Bovendien blijkt het type aandachtsproblemen dat prematuur geboren kinderen kunnen ervaren af te hangen van de ontwikkelingsfase van het kind. Op jongere leeftijd ging het vaker om problemen in het oriënteren en vasthouden van aandacht. In de vroege adolescentie zijn er bij deze kinderen meer complexere aandachtsvaardigheden, zoals het verschuiven en verdelen van aandacht.

Vroege monitoring én beoordeling

Een belangrijke constatering is dat zowel vroege veranderingen in de hersenontwikkeling als een suboptimale gezinsomgeving en verminderd taalbegrip op peuterleeftijd voorspellend zijn voor aandachtsvaardigheden op lange termijn. Bogičević: “Deze bevindingen pleiten voor vroege monitoring én beoordeling van aandachtsvaardigheden bij prematuur geboren kinderen.”

Out of focus: Attentional functioning in children born preterm from infancy to early adolescence >>

Bron: uu.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan