Recensie ‘Handboek vroeggeboorte’ door Marianne Buikema

Voor ouders van prematuren is dit een informatief en praktisch naslagwerk. Het is van de hand van een ouder die aan den lijve heeft ondervonden wat vroeggeboorte is. Het valt te prijzen dat zij tijdens het schrijven te rade is gegaan bij neonatologen, jeugdartsen en gynaecologen. Het  boek voorziet zonder meer in een grote behoefte!

Handboek vroeggeboorte’ – Shanna de Jong

De schrijfster, Shanna de Jong, heeft zich terdege verdiept in het onderwerp. Alle aspecten van vroeggeboorte worden duidelijk – en in begrijpelijke taal – weergegeven. Daarbij is ze, door de medische termen en wetenschappelijke onderbouwing toe te voegen, nog een stap verder gegaan . Hierdoor is het boek niet alleen voor andere ouders van onschatbare waarde, maar ook voor de mensen om hen heen:  familie, vrienden én kraamverzorgenden. Het boek is als naslag zeer goed bruikbaar!

Het handboek is overzichtelijk geschreven en de foto’s spreken voor zich. De opbouw in de indeling maakt dat de onderwerpen goed te vinden zijn. Het boek begint met uitleg over prematuriteit/dysmaturiteit en verhaalt over alle deskundigen waar ouders van een te vroeg geboren kind mee te maken krijgen. Vervolgens gaat het over de zwangerschap; de oorzaken van vroeggeboorte en het bevallen van een prematuur. Dan volgt de couveuse en de ziekenhuisperiode. Ook het bespreken van moeilijke zaken wordt niet geschuwd, denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een kind of  de gevolgen van prematuriteit.

En dan eindelijk naar huis! Waar vaak de problemen beginnen. Het is dan ook een waardevolle aanvulling dat de auteur niet is vergeten het eerste levensjaar te bespreken en de problemen die zich dan kunnen voordoen. Deze informatie is voor ouders zeer welkom. Tot slot wordt ook een eventuele nieuwe zwangerschap besproken.

De praktische tips en interessante achtergrondinformatie maken, samen met de adressen van websites en de verklarende woordenlijst, het helemaal compleet. Kortom een rijk en uniek boek!

Handboek Vroeggeboorte >>

Marianne Buikema is intensive care neonatologie-intensive care kinderverpleegkundige, daarnaast lactatiekundige, specialistische kinderthuiszorg/wijkverpleegkundige, en heeft daarnaast mama-cafe’s georganiseerd. Zij is onlangs met pensioen gegaan.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan