Een vroeggeboorte brengt veel spanning met zich mee voor de ouders. Toch staan zij in die eerste levensmaanden van hun kind veelal langs de zijlijn. “Family Integrated Care brengt daar verandering in”, vertelt Nicole van Veenendaal enthousiast. “Deze nieuwe aanpak biedt een framework om ouders een serieuze rol in de ziekenhuiszorg te geven. Tijdens het Babycongres 2021 verzorgt zij een presentatie over wat dit in de praktijk betekent.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Nicole is spreker tijdens het Babycongres 2021 op 17 november in Utrecht. De presentaties van de online versie van het congres zijn maar liefst zestig dagen te volgen – ook voor de live-deelnemers – en het congres is breed geaccrediteerd. Naast dit congres kun je bovendien gratis een tweede online congres uitkiezen. En als abonnee op het magazine Vakblad Vroeg krijg je ook nog eens 50 euro korting op de deelnemersprijs. Lees verder > [/su_note]

Nicole van Veenendaal: “Ouders zijn partners van het zorgteam rond een prematuur geboren baby”

Family Integrated Care kent vier pijlers, vertelt Nicole: 1) Scholing van de zorgprofessionals, 2) Scholing van ouders, 3) Het aanpassen van de omgeving, en 4) Zorgen voor goede psychosociale support. “Het idee is dat ouders echt zelf expertise hebben en dat je daarom de zorg samen doet. Het gaat verder dan Family Centered Care, waar het vaak mee wordt verward. Dan staat weliswaar het gezin wel centraal, maar niet op zo’n manier dat ouders gelijkwaardig zijn in de zorg. Bij Family Integrated Care is dit wel het geval en zijn de ouders partners van het zorgteam rond een prematuur geboren baby.”

Dit klinkt wellicht eenvoudiger dan het is, waarschuw Nicole. “Het idee is dat ouders echt zelf expertise hebben, dat je daar gebruik van moet maken en daarmee de zorg samen nóg beter doet. Er is echt een cultuuromslag voor nodig. Normaal krijgen ouders toch vaak een meer passieve rol toebedeeld. Met de integrale aanpak geef je ze meer regie en weet je hun inbreng op waarde te schatten.”

Veel gezondheidswinst

In het kader van haar promotie verrichtte Nicole onderzoek naar de impact van Family Integrated Care op pasgeborenen en hun ouders. Plus hoe dit meetbaar gemaakt kan worden. “Uit onze ervaringen blijkt dat ouders minder stress hebben, beter hechten met hun kind en meer empowered zijn. Voor beide ouders pakt de aanpak heel positief uit. Met de uitkomsten voor de kinderen zijn we nog bezig, maar de verwachtingen zijn positief. Onderzoeken uit het buitenland laten namelijk positieve resultaten zien. De baby’s worden minder lang opgenomen, hebben minder infecties en komen beter aan op gewicht. Met deze vernieuwende aanpak kun je dus veel gezondheidswinst behalen. Wat eigenlijk gewoon heel gaaf is!”

Presentatie

Tijdens de 2021-editie van het jaarlijkse babycongres van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo verzorgt Nicole een presentatie over de geïntegreerde zorgaanpak aan premature baby’s. “Ik zal dan met name laten zien dat de manier waarop je werkt invloed kan hebben op de gezondheid van deze kwetsbare kinderen. Dit doe ik vanuit het ziekenhuisperspectief. Vervolgens vertel ik over de hoed en de rand van Family Integrated Care en waarom deze aanpak zulke positieve effecten heeft. Ook zal ik ingaan op de implementatie.”

Noemenswaadig in dit verband is de grote studie (de neoPARTNER studie) die op 1 januari 2022 start. Samen met alle spelers op een afdeling neonatologie is deze studie opgezet. Ouders spelen via de Care4Neo hier een cruciale en onvervangbare rol in. Samen zullen we Family Integrated Care gaan implementeren in tien ziekenhuizen verspreid over heel Nederland.”

Advertentie

Gelijkwaardige rollen

Tot slot spreekt Nicole de wens uit dat iedereen binnen de zorgteams als gelijkwaardig gezien wordt. “Dit houdt voor mij in dat alle leden, ieder vanuit de eigen kennis en ervaring, zijn of haar steentje kan bijdragen. Ook de ouders dus. De één is niet beter dan de ander. Iedereen heeft gewoon zijn eigen rol en expertise. Daar moeten we gebruik van maken. Je doet het als team.”

Programma congres ‘Vroegsignalering bij baby’s >>

Nicole van Veenendaal is kinderarts-in-opleiding in het Emma Kinderziekenhuis in AmsterdamUMC en werkt als arts-onderzoeker en klinisch epidemioloog bij de afdeling Neonatologie in OLVG.” Daarnaast is zij arts-assistent kindergeneeskunde/neonatalogie en geeft ze les aan twee Verloskunde Academies.

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan