Ook buiten roken schadelijk voor gezondheid baby

0
1020

Kinderen van ouders die buiten roken kunnen nog steeds schadelijke stoffen binnenkrijgen: derdehands rook. De animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. Zorgverleners hebben hierin een belangrijke rol.

‘Derdehands rook’ staat voor de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven na het roken. Zowel ouders als zorgverleners zijn hier nog niet altijd van op de hoogte.

Animatie

In de animatie Rookvrije Ouders zien we een vader die buiten rookt. Giftige deeltjes uit de rook slaan neer op zijn kleding, huid en haren. Deze deeltjes neemt hij mee naar binnen, die vervolgens door zijn baby en peuter ingeademd en ingeslikt worden. “Het filmpje zet je aan het denken”, vertelt een rokende moeder over de animatie. “Al rook je buiten, je kind rookt toch mee via derdehands roken. Helemaal stoppen is dus belangrijk”.

Ondersteunde tool voor zorgverleners

Zorgverleners hebben een belangrijke rol in het motiveren van (aanstaande) ouders om te stoppen met roken. Uitleg over de risico’s van derdehands rook kan helpen om de motivatie om daadwerkelijk te stoppen te verhogen. Binnen twee minuten geeft de animatie een duidelijk beeld over derdehands rook. De animatie biedt daardoor een mooie ingang voor het gesprek over stoppen met roken. “Ik heb het filmpje op het consultatiebureau aan ouders laten zien. Het kost een paar minuten maar is heel waardevol”, vertelt een jeugdverpleegkundige. “Het was een aanleiding om met de vader te praten over de stappen die hij wil zetten om te stoppen met roken”.

Ga in gesprek over stoppen met roken

De animatie eindigt met een duidelijke boodschap: ‘Stoppen met roken is het beste dat je voor je kind kunt doen. Geef je kind een rookvrije start’. De animatie verwijst ouders voor hulp bij stoppen met roken. Hier kunnen ouders aangemeld worden (zelf of door een zorgverlener) voor de effectief bewezen telefonische coaching Rookvrije Ouders. Wil jij je als zorgverlener ook sterk maken voor een rookvrije start voor ieder kind? Ga met ouders in gesprek over stoppen met roken, laat de animatie zien en meld ouders aan voor de telefonische coaching Rookvrije Ouders.

Derdehandsrook: rookvrij is niet altijd rookvrij – Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen  >

Bron: kraamsupportonline.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here