Humor stimuleert ontwikkeling van cognitieve vaardigheden’

0
326

Gevoel voor humor helpt baby’s bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. Veel baby’s zien al na 1 of 2 maanden na hun geboorte de humor van dingen in. Bewust een komische noot toevoegen draagt bij aan het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, aldus Brits onderzoek.

Een team onderzoekers van de Universiteit van Bristol heeft de humorbeleving van de allerkleinsten onder de loep genomen. Ze onderzochten het gedrag van zo’n zevenhonderd kinderen wereldwijd, meldt het AD. Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Behaviour Research Methods.

Fysieke, visuele en auditieve humor

De wetenschappers ontdekten dat baby’s verschillende vormen van fysieke, visuele en auditieve humor kunnen waarderen. Door te spelen, maar ook door gekke bekken te trekken, vreemde stemmetjes te gebruiken en ‘kiekeboe’ te zeggen. Ook beleven ze plezier aan reacties van andere mensen. Denk maar aan iemand die doet alsof hij heel hard schrikt.

Socialisatie, leren op basis van interactie met anderen dus, is voor kinderen dé sleutel om gevoel voor humor te ontwikkelen. Bewust een komische noot toevoegen helpt kinderen ook om hun andere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, zoals verbeeldingskracht. Volgens Elena Hoicka, hoofddocent aan de universiteit, is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen die kunnen achterhalen hoe humor zich ontwikkelt. Het onderzoek heeft volgens de hoofddocent potentieel om gebruikt te worden als hulpmiddel voor jonge opvoeders en om verschillen in de ontwikkeling bij kinderen te vermijden.

The Early Humor Survey (EHS): A reliable parent-report measure of humor development for 1- to 47-month-olds >

Bron: ad.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here