Baby’s lachen bij in- en uitademen

0
644
kruipende baby

Baby’s lachen terwijl ze in- en uitademen. Baby’s delen hun lachtechniek daarentegen wel met primaten zoals de chimpansee. Mogelijk kan dit nieuwe inzicht leiden tot vroegsignalering van een stoornis in de ontwikkeling.

Die opvallende vondst maakte psycholoog Disa Sauter van de Universiteit van Amsterdam onlangs wereldkundig tijdens een wetenschappelijke conferentie in Canada. De onderzoekers, zo meldt newscientist.nl, baseren hun conclusie op audiofragmenten uit online video’s van spelende baby’s. Een groep psychologiestudenten bestudeerde de geluiden van 44 kinderen tussen de 3 en 18 maanden oud. Ze legden vast welk deel van een lach tijdens het inademen en welk deel tijdens het uitademen gebeurde.

Ontwikkeling taalvaardigheid

Uit de analyse blijkt dat jonge baby’s lachen tijdens in- en uitademen. Dat is anders dan een lach van een volwassen mens, die vrijwel volledig tijdens het uitademen gebeurt. Naarmate de kinderen ouder worden, verschuift de lach dan ook naar de uitademing.

Het onderzoek geeft inzicht in hoe onze lachmethoden veranderen tijdens de ontwikkeling. “Onze resultaten laten zien dat deze verandering geleidelijk gebeurt. Het is geen plotse omslag”, zegt Disa Sauter in een persverklaring. Mogelijk gaat de verandering gepaard met het ontwikkeling van taalvaardigheid.

Achterblijvende ontwikkeling

De onderzoekers zijn benieuwd of ze de conclusies ook om kunnen draaien: zou een afwijking in de ontwikkeling van de lach van een baby kunnen wijzen op een achterblijvende ontwikkeling in het algemeen? Sauter: “Als we weten hoe normaal ontwikkelende baby’s klinken, kunnen we ook kinderen onderzoeken waarbij een ontwikkelingsstoornis op de loer ligt. We zijn benieuwd of we vroege signalen kunnen vinden dat hun ontwikkeling van non-verbale vocalisaties atypisch verloopt.”

Professionele analyse

Er zijn wel wat kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen. Zo is het werk nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en zijn de studenten die de audioclips beluisterden geen experts op dit gebied. Maar een professionele analyse komt eraan. “Momenteel vergelijken we deze resultaten met het oordeel van fonetici, aldus Sauter.

Bron: newscientist.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here