Pasgeborenen kunnen voortaan met een infectie thuis behandeld worden met een antibioticadrank. Voorheen ging dat met een infuus, waarvoor de baby dagenlang in het ziekenhuis moest blijven.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases concluderen ziekenhuisapotheker Robert Flint en collega’s dat amoxicillinedrank een adequaat en patiëntvriendelijk alternatief is voor amoxicilline via het infuus. Ze bepaalden bij pasgeborenen de blootstelling na orale inname van amoxicilline en zochten naar de juiste dosering voor deze kwetsbare patiënten.

Doseeradviezen

Flint en collega’s geven in hun wetenschappelijke artikel nieuwe doseeradviezen voor oraal amoxicilline voor kinderen jonger dan een maand. De doseeradviezen zijn binnenkort ook terug te vinden in het Kinderformularium, de website over geneesmiddelgebruik bij kinderen.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Alle ziekenhuizen kunnen nu kiezen voor orale amoxicilline bij pasgeborenen met een infectie. Dit betekent dat de kinderen niet meer in het ziekenhuis te hoeven blijven tijdens de behandeling, wat bij antibiotica via het infuus wel nodig is. Flint ziet juist ook voordelen buiten Nederland. “Orale antibiotica zijn een uitkomst in lage-inkomenslanden, waar het infectierisico hoog is en de toegang tot zorg minder goed. Orale antibiotica bieden de mogelijkheid om te behandelen buiten het ziekenhuis. Daarom is het fijn dat er nu duidelijke doseeradviezen zijn.”

Kortere opname

De nieuw onderzoeksbevindingen zijn een onderbouwing van de eerdere RAIN-studie waarin orale amoxicilline werd vergeleken met amoxicilline via het infuus. Daaruit bleek dat de overstap naar een amoxicillinedrank gerechtvaardigd is en leidt tot een kortere opnameduur van de pasgeborene. “Dankzij de nieuwe studie kunnen we de overstap nu in de praktijk gaan brengen”, vertelt Flint. “We kunnen garanderen dat de amoxicillinedrank leidt tot een voldoende hoge antibioticaspiegel in het bloed. Dat moesten we eerst goed uitzoeken voordat we de voorschrijfrichtlijnen kunnen aanpassen.”

Bron: amazingerasmusmc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan