In het geval van gehoorverlies bij baby’s wordt niet altijd getest op het cytomegalovirus (CMV). Ten onrechte, want de infectie kan ernstige klachten veroorzaken, variërend van gehoorverlies tot een ontwikkelingsstoornis. Arts-microbioloog dr. Ann Vossen (LUMC) breekt een lans om de bekendheid te vergroten. Met name tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap is het nemen van preventieve maatregelen aan te raden. Peuters en kleuters zijn de grootste besmettingsbron.
CMV is een herpesvirus. Bijna iedereen komt hiermee in zijn leven in contact. Een infectie verloopt bijna altijd zonder problemen. Net als andere herpesvirussen blijft CMV slapend in het lichaam aanwezig. “Als je zwanger bent, kan een opleving van het virus of een nieuwe besmetting ook een ongeboren kind besmetten”, laat Ann Vossen weten. “Dit leidt in zeldzame gevallen tot ernstige klachten.”
Direct testen
Ann Vossen wijst erop dat het van belang is om bij een negatieve gehoortest direct te testen op CMV. “Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe sneller de juiste zorg gegeven kan worden en hoe minder groot de gevolgen zijn voor het kind. Vanwege de zeldzaamheid zijn zorgverleners soms niet op de hoogte. Daarom is de bekendheid van dit virus zo belangrijk. Ook voor ouders zelf om hier alert op te kunnen zijn.”
Gevarieerd klachtenpatroon
Van de 850 kinderen met een CMV-infectie ontwikkelt 15% ernstige klachten, waarvan gehoorverlies de meest voorkomende is. “Maar we zien ook ontwikkelingsachterstand, neurologische problemen en slechtziendheid.” De ernst van de klachten verschillen per kind. “Sommige kinderen worden doof geboren, anderen hebben gehoorverlies aan 1 oor. En ongeveer 1 op de 8 kinderen met een CMV-infectie wordt geboren zonder symptomen, maar kan in sommige gevallen later alsnog klachten krijgen.”
Preventie
Van belang is om tijdens de zwangerschap de kans op CMV-infectie te verkleinen. “Het advies is om als zwangere en partner op te passen met speeksel en urine. Bijvoorbeeld van andere kleintjes in het gezin of kinderen op een opvang. Peuters en kleuters zijn namelijk de grootste bron van CMV. Dit is vooral in de eerste 4 maanden van de zwangerschap belangrijk, want dan kan een besmetting de grootste gevolgen hebben. Denk dan aan het niet delen van een lepel of geen zoenen geven op de mond. In de praktijk is dit advies natuurlijk lastiger dan bijvoorbeeld geen rood vlees eten. Was daarom in ieder geval vaak je handen, zeker na contact met speeksel of urine.”
Onderzoek
Er is helaas nog geen middel tegen een CMV-infectie. “Er zijn wel behandelingen waar binnen het LUMC continu onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit ervan. Ook zitten er al vaccins in de pijplijn.”
In Nederland wordt door het LUMC het meeste onderzoek naar congenitale CMV gedaan. “Er is heel veel kennis over en ervaring met deze zeldzame aandoening.” Om die reden heeft Vossen zo’n 7 jaar geleden eigenhandig een expertisecentrum opgezet dat erkend is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit centrum is breder dan CMV alleen en zet zich in voor betere zorg voor patiënten met een aangeboren infectie.
Bron: lumc.nl