Kinderen met het syndroom van Down zien niet alleen slecht in de verte, maar ook van dichtbij. Deze kinderen zien veel beter met een bifocale bril, die zowel veraf als dichtbij kijken corrigeert. Bovendien ontwikkelen ze zich met deze bril beter. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Christine de Weger-Zijlstra aan het Radboudumc.

Al lang is bekend dat kinderen met het syndroom van Down veraf slecht zien. Pas sinds kort blijkt dat bij hen ook het zicht van dichtbij sterk verstoord is. Dit komt door afwijkingen in de hersenen en de ogen, waardoor de kinderen niet goed kunnen scherpstellen. Met een gewone, unifocale bril zien ze dus nog steeds een wazig beeld dichtbij. “Wij hebben onderzocht of een bifocale bril, die zowel veraf als dichtbij kijken corrigeert, het zicht van kinderen met Down verbetert”, vertelt Christine De Weger-Zijlstra, orthoptist en onderzoeker aan het Radboudumc. “We hebben ook gekeken wat de bril doet met de ontwikkeling van deze kinderen. Zo onderzochten we werkgeheugen, selectieve aandacht, gedrag kunnen beheersen en flexibel kunnen denken.”

Spelletje op de tablet

De Weger-Zijlstra onderzocht ruim 100 kinderen van twee tot zestien jaar met het syndroom van Down. De helft kreeg een unifocale bril en de andere helft een bifocale bril. Vervolgens zijn een jaar lang verschillende metingen uitgevoerd. Die waren niet alleen gericht op de zichtfunctie. Zo keek ze bijvoorbeeld ook naar de stand van de ogen. “Kinderen met Down kijken vaak scheel en dit beperkt het zicht”, vertelt ze. “Een oog dat scheel staat doet namelijk niet mee.” Ouders en leerkrachten vulden vragenlijsten in om de ontwikkeling in kaart te brengen. De kinderen voerden hiervoor een specifieke taak uit op een tablet. De Weger-Zijlstra. “Voor hen was dit alsof ze een spelletje speelden en ze vonden het erg leuk.”

Verbeterde cognitieve ontwikkeling

De uitkomsten van het onderzoek zijn zeer positief. De bifocale bril verbetert het zicht van dichtbij sterk en vermindert het scheelzien. Het opvallendst is dat het gebruik van deze bril de ontwikkeling bevordert. De Weger-Zijlstra: “We zagen bovendien de sterkste ontwikkeling bij de kinderen met de grootste verbetering van hun zicht. Dit onderstreept het belang van goed zicht van veraf én dichtbij voor de ontwikkeling van het kind. Omdat slecht zicht van dichtbij vrijwel niet voorkomt bij gewone kinderen is er bij het Downsyndroom ook nooit aandacht voor geweest. Door dit onderzoek kunnen we ze nu veel beter helpen.”

Advertentie

Nieuwe standaardbehandeling

De resultaten van het onderzoek worden nu in de praktijk gebracht. “Er is veel draagvlak binnen de Nederlandse kinderoogheelkunde”, zegt Nienke Boonstra, copromotor en één van de onderzoeksleiders. “Dit onderzoek is in 15 ziekenhuizen uitgevoerd en de specialisten daar zijn overtuigd van de effectiviteit van de bifocale bril. We verwachten dat deze behandeling zowel nationaal als internationaal de nieuwe standaard wordt bij kinderen met Down.”

Beyond improving visual acuity in children with Down syndrome. The effects of bifocals

Bron: radboudumc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan