Baby’s laten kijken naar contrastrijke plaatjes stimuleert hun visuele ontwikkeling. De nieuwe online editie van VisioKiddo vertelt over de hoed en de rand. VisioKiddo is een serie met tips voor ouders en verzorgers van een kind tot 7 jaar met een visuele beperking. Maar ook als professional kun je hier je voordeel mee doen. Doel is het op gang brengen en ontwikkelen van het kijkgedrag. En passant vergroot dit ook het ouder-kind contact en het plezier in elkaar.
In de digitale uitgave van VisioKiddo kunnen ouders lezen wat visuele stimulatie inhoudt en hoe ze activiteiten en (spel)materialen kunnen aanbieden die het kijkgedrag stimuleren. De bijlages bevatten contrastrijke afbeeldingen en geometrische vormen voor mobiel. Een korte film op YouTube geeft een voorbeeld van visuele stimulatie bij een baby.
Visuele stimulatie voor kinderen met een visuele beperking
Met visuele stimulatie worden die activiteiten bedoeld die erop gericht zijn om het kijkgedrag van het kind op gang te brengen of verder te ontwikkelen. Visuele stimulatie bestaat uit het aanbieden van visuele prikkels aan het kind, zoals verschillende kleuren licht, glimmend materiaal, fluorescerend materiaal en primaire kleuren. De visuele prikkels gaan van sterke naar minder sterke prikkels en kunnen worden aangeboden in een donkere ruimte, totdat de overstap mogelijk is naar een daglichtsituatie.
Stimulering wordt het meest zinvol geacht in de voornaamste periode waarin het zien zich ontwikkelt, tot ongeveer het derde jaar. Vooral de eerste maanden zijn zeer belangrijk. Kinderen met neurologisch letsel maken echter een andere, vaak vertraagde, visuele ontwikkeling door. Mogelijk is de periode waarin het visuele systeem gevoelig is voor stimulatie bij deze kinderen ook langer.
Bij visuele stimulering wordt de gewone visuele ontwikkeling als leidraad gekozen:
- Signaleren: opmerken dat er iets is.
- Fixeren: blik richten op, opbouwend vanaf enkele seconden tot langer.
- Volgen: vanuit het midden naar links/rechts en boven/beneden.
Aan de slag
In het Visio Kennisportaal wordt het gebruik van patronen in spelactiviteiten toegelicht. Aan bod komen onder meer de volgende onderwerpen:
- Spelmaterialen met patronen
- Tips en tricks
- Boeken met contrastrijke afbeeldingen
- Visuele stimulatie met de iPad of tablet
- YouTube-filmpjes met contrastrijke animaties
Bron: Visio