Bewegend spelen, met name buiten, kan voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging zijn. Daarom heeft Picoo voor hen meerdere bewegingsspellen ontwikkeld of  aangepast. Dit gebeurde in samenwerking met Bartiméus.

Picoo, de eerste spelcomputer voor buiten, combineert het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Tijdens de actieve games heeft iedere deelnemer een eigen controller, die onderling met elkaar in verbinding staan. Met coole lichten, geluid en zelfs trillen kunnen kinderen al rondrennend interactief en inclusief buitenspelen. Een filmpje illustreert de werking tijdens het rennen.

Rennen en op elkaar reageren

Bedenker en maker Iris Soute legt uit: “Picoo is een slimme combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen. Een game waarbij kinderen rennen, stilstaan en op elkaar reageren. Bewegingsspellen zijn voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging. Tot je dus de Picoo-spelconsole in je hand hebt.”

Rosa van Doormaal test voor Bartiméus de nieuwe Picoo-spellen: “Ik was verbijsterd, in positieve zin. Een blind jongetje rende op volle vaart door een gymzaal. Nul angst voor een plotseling opdoemende muur. Ongelooflijk.” Ook voor kinderen met bijvoorbeeld autisme zijn de spellen een uitkomst. “Zij hebben soms moeite met spel, omdat ze spanning krijgen van al dan niet rekbare spelregels. Of ze houden niet van aanraken. Door de sensor is er veel minder discussie en aanraken hoeft niet.”

Inclusief spelen

Picoo maakt het mogelijk om op een speelse manier de lichamelijke en motorische ontwikkeling van kinderen met een beperking te stimuleren. “We haken zo in op de hedendaagse interesse in games”, vervolgt Rosa. “En vergeet ook de sociale vaardigheden niet: met elkaar bezig zijn, winnen en verliezen. Picoo is daarmee letterlijk en figuurlijk een flinke stap voorwaarts naar inclusief spelen: kinderen met grote verschillen die samen tóch lekker bezig kunnen zijn.”

Advertentie

Het nieuwste Picoo-spel heet Twikkie en is speciaal ontwikkeld om inclusief spelen te bevorderen. Tijdens Twikkie speel je namelijk tikkertje in twee- of drietallen. (Drie)dubbel zo goed opletten dus dat niet alleen jij niet getikt wordt, maar ook je teammaatje(s) niet. Door slechtziende en ziende kinderen samen in een team te zetten, kan iedereen hand in hand samen rondrennen!

Bliksemsnel, Zombierun en Verstoppertje

Een aantal bestaande Picoo spellen zijn nu ook toegankelijk voor kinderen met een visuele beperking. Denk daarbij aan het extra toevoegen van trillen of geluid aan de controllers om de verschillende elementen in het spel duidelijker te maken. De  spellen zijn voor iedereen met een  Picoo-set gratis toegankelijk via de bijbehorende app.

Gewoon Speciaal-award

Eerder dit jaar won de samenwerking tussen Bartiméus en Picoo een IPON-award. De IPON Awards zijn er voor innovaties met een focus op onderwijs en ICT. De jury beloonde Picoo met de Gewoon Speciaal-award omdat de spellen bijdragen aan inclusief (buiten)spelen.

Bron: picoo.com

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan