Informatieve boekjes over emotionele ontwikkeling en gehechtheid herzien

0
1929

Zorgorganisatie Cordaan heeft twee herziene versies uitgebracht van de boekjes over emotionele ontwikkeling en gehechtheid. Ze zijn aangepast aan de huidige ontwikkelingen en inzichten. Beide boekjes zijn gratis beschikbaar voor de gehandicaptenzorg.

De boekjes zijn niet alleen relevant voor medewerkers uit de gehandicaptenzorg, maar ook voor medewerkers uit andere zorgsectoren. De eerste versies dateren uit 2008 en 2009. Ze zijn nu door de makers – gedragskundige/seksuologe Sandra Zaal en video-interactiebegeleider Margriet Boerhave – herzien. Hoewel ze aansluiten op de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, zijn de boekjes ook bruikbaar binnen andere werkvelden, zoals (speciaal) onderwijs, psychiatrie en ggz.

Fasen emotionele ontwikkeling

Het boekje ‘Emotionele Ontwikkeling’ (36 pagina’s) beschrijft vijf verschillende fasen:

  1. Adaptatiefase (0-6 maanden)
  2. Eerste socialisatie (6-18 maanden)
  3. Eerste individuatie (18-36 maanden)
  4. Identificatiefase (3-7 jaar)
  5. Realiteitsbewustwording (7-12 jaar)

Bij elke fase beschrijven de auteurs de passende begeleidingsstijl, kernwoorden en kenmerkende problematiek die voor kan komen.

Veilige en een onveilige gehechtheid

De uitgave ‘Gehechtheid, Basisveiligheid en Basisvertrouwen’ (60 pagina’s) bouwt voort op de tweede fase van de emotionele ontwikkeling, de eerste socialisatie. Dat is de fase waarin gehechtheid centraal staat. De publicatie gaat eerst in op het begrip gehechtheid, geeft dan een overzicht van aspecten van een veilige en een onveilige gehechtheid en gaat vervolgens verder met praktische richtlijnen voor ondersteuning van de cliënt.

Gratis downloaden

De herziene publicaties van de boekjes zijn te downloaden via de website van Cordaan:

– Emotionele ontwikkeling (2022)
– Gehechtheid, Basisveiligheid, Basisvertrouwen (2022)

Bronnen: klik.org / cordaan.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here