Jonge slechtziende kinderen vertonen meer problemen in de prikkelverwerking dan goedziende kinderen. Dit vergoot de kans op het ontwikkelen van emotionele of gedragsproblemen. De bestaande Sensory Profile (NL) brengt samen met een aanvullende lijst de sensorische informatieverwerking van deze kinderen in beeld. De uitkomst biedt aanknopingspunten om tijdig op mogelijk probleemgedrag te anticiperen.

Kinderen met een visuele beperking lopen een groter risico op het ontstaan van problemen met sensorische informatieverwerking. Ze hebben bijvoorbeeld minder kansen om deel te nemen aan bewegingsactiviteiten, waardoor ze onvoldoende feedback kunnen krijgen over hun lichaamshouding en beweging. Ook kunnen ze ander zintuigelijk gedrag vertonen dan kinderen zonder een visuele beperking, omdat ze hun zicht niet optimaal in kunnen zetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze tastprikkels vermijden doordat deze heel onvoorspelbaar kunnen zijn.

Onderzoek

Bartimeus, de RUG en Erasmus Medisch Centrum hebben met de Sensory Profile (NL) wetenschappelijk onderzocht hoe ouders van slechtziende kinderen van drie tot en met acht jaar de sensorische informatieverwerking van hun kind beoordelen. De belangrijkste resultaten zijn dat kinderen in deze leeftijdsgroep meer problemen vertonen in de prikkelverwerking vergeleken met goedziende kinderen. Hoe meer deze problemen voorkwamen, hoe meer emotionele of gedragsproblemen de kinderen hadden. De oudere kinderen met een visuele beperking (6-8 jaar) hadden meer problemen dan de jongere kinderen (3-5 jaar).

Aanvullende lijst

Daarnaast is een aanvullende lijst gemaakt. Hierop staan gedragingen die vooral slechtziende kinderen vertonen, zoals heen en weer wiegen met hun hoofd of lichaam, voorwerpen herhaaldelijk in de handen manipuleren of met de vingers tegen de ogen duwen. Door de scores op deze lijst te vergelijken met de scores van andere slechtziende kinderen, kan beoordeeld worden of deze kinderen gedragingen vaker vertonen dan hun leeftijdsgenootjes. De aanvullende items geven daarbij een indicatie of de regulerende strategieën van het kind een negatieve invloed kunnen hebben op de algehele ontwikkeling van het kind.

Samen vormen beide lijsten de SP-VI: Sensory Profile for children with Visual Impairments.
Lees meer over Sensory Profile-VI en download de lijst

Bron: bartimeus.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan