Het hebben van een zorgintensief kind bemoeilijkt het vinden van een goede balans in het gezinsleven. Niet in de laatste plaats door het voortdurende contact met zorgprofessionals. Om hen hierin te ondersteunen, is in het kader van een onderzoeksproject een handreiking gemaakt.

Veel gezinnen met een zorgintensief kind werken al vanaf de geboorte samen met zorgprofessionals. Daar hoort maar al te vaak ook een worsteling bij met zorgaanbieders en systemen. Ouders voelen zich daarbij geregeld niet serieus genomen, erkend en begrepen. Op hun beurt is het voor zorgprofessionals vaak een blijvend zoeken hoe ‘nabij’ ze kunnen en mogen komen. 

Handreiking

Tussen 2021 en 2023 volgden onderzoekers acht gezinnen met een kind dat door een beperking intensieve en gespecialiseerde zorg nodig heeft. Aan het onderzoek heeft ook een gezin met een heel jong kind meegedaan. De handreiking bevat de belangrijkste bevindingen en eindproducten van het project.

Advertentie

Over het onderzoek

Het driejarige collaboratieve onderzoeksproject ‘Kwetsbaarheid én kracht in gezinnen met een zorgintensief kind’ werd afgesloten met een symposium op 27 februari 2024 waar de handreiking gepresenteerd werd. Dit onderzoek werd tussen 2021 en 2024 uitgevoerd vanuit de Universiteit voor Humanistiek, vakgroep Zorgethiek, en gesubsidieerd vanuit het ZonMwprogramma Langdurige Zorg. 

Meer over het project waaronder filmpjes

Bron: uvh.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan