Jaarlijks komen in ons land vele tientallen kinderen ter wereld met het foetaal alcoholsyndroom, kortweg FAS. “Dit betekent dat het brein van deze kinderen levenslang beschadigd raakt”, vertelt Dianne Wesselink. “Juist daarom is het zo jammer dat er binnen de hulpverlening nog veel onwetendheid bestaat over dit syndroom. FAS krijgt niet de aandacht die het nodig heeft.” Samen met IMH Nederland heeft VROEG een webinar georganiseerd dat nog steeds is terug te kijken.

Ja, ik wil dit webinar terugkijken >>

Dianne Wesselink: “FAS-kinderen vertonen vaak lastig te interpreteren gedrag”

Veel kinderen worden tijdens de zwangerschap blootgesteld aan alcohol. Helaas voor veel van hen met ingrijpende gevolgen, vertelt Dianne.  “FAS-kinderen blijven vaak klein en licht vanwege een groeiachterstand. Het is een hersenafwijking, een syndroom, met als gevolg gedragsproblemen. Deze veroorzaken een forse beperking in de ontwikkeling. Ook raken deze kinderen snel overprikkeld. Vaak zijn er ook uiterlijke kenmerken.”

Gedrag lezen en interpreteren

Ondanks de ingrijpende gevolgen voor de ontwikkeling van deze kinderen, krijgt FAS tot haar spijt niet de aandacht die het nodig heeft. “Jonge kinderen zijn niet in staat om voor zichzelf te spreken. En kinderen met een aangeboren afwijking als FAS vertonen vaak lastig te interpreteren gedrag. Dit maakt dat we hun gedrag moeten leren lezen. Dit is vaak moeilijk. Juist daarom vind ik het zo belangrijk om te vertellen over de aard van de aandoening en het gedrag dat daaruit voortkomt. Daardoor worden deze kinderen door hun omgeving beter begrepen. En van daaruit is vervolgens betere afstemming op deze kinderen mogelijk.”

Webinar

Tijdens het webinar neemt Dianne de deelnemers bij de hand om het gedrag van jonge kinderen met FAS te begrijpen en te interpreteren. “Wat zien we? Wat merken we aan hen? Tot waar is dit te herleiden? Ik ga in op de effecten van prenatale blootstelling aan alcohol op het brein en het gedrag. Vervolgens vertel ik over vroege herkenning, diagnostiek en behandeling. Verder zal ik een beeld schetsen van het spectrum aan dysmorfieën, gedrags- en leerproblemen dat in de FAS-poli gezien wordt. Plus wat zorgprofessionals kunnen doen om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Want behandelen kan niet, maar er zijn wel uitgangspunten die helpen dat het beter gaat.”

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Open, eerlijk en nieuwsgierig

Dianne benadrukt tot slot dat de aandoening veel vaker voorkomt dan menigeen denkt. “Kijk bij elk kind verder dan je neus lang is”, luidt haar hartenkreet. “Probeer te snappen waardoor het gedrag van een kind wordt veroorzaakt en wat hij ermee wil zeggen. Dat is het begin van de weg omhoog voor de gezinnen waar dit speelt.” Sowieso hoopt Dianne dat mensen door een open, eerlijke en nieuwsgierige houding, zonder oordeel, mening en aanname, beter op elkaar leren afstemmen. “Wees een OEN en laat OMA thuis. Het snappen van gedrag van jonge kinderen is een begin daarvan. Het is eigenlijk van toepassing op alle mensen.”

Ja, ik wil dit webinar terugkijken >>

Dianne heeft na haar opleiding tot orthopedagoog aan de Rijksuniversiteit Utrecht diverse functies op dit gebied in de GGZ en de schoolbegeleiding gehad. Vanaf 2001 is zij geregistreerd als GZ-psycholoog en werkzaam in het Gelreziekenhuis te Zutphen. In 2006 heeft Dianne samen met kinderarts Rudi Kohl de eerste Nederlandse FAS-poli opgezet.

Momenteel werkt zij op de afdeling Psychologie Kind en Jeugd. “Ik diagnosticeer en behandel daar zowel poliklinisch als klinisch kinderen en jongeren met allerhande angst-, pijn- en gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Een onderdeel daarvan is de FAS-poli”. 

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan