Praten met baby’s en peuters helpt om hun zich ontwikkelende hersenen vorm te geven. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van East Anglia (UEA). De boodschap is duidelijk: praat met baby’s en peuters. Ze luisteren niet alleen, maar taalinvoer vormt letterlijk hun brein.

Een team van de School of Psychology aan de UEA onder leiding van professor John Spencer legde duizenden uren aan taalgegevens vast van baby’s en peuters die waren uitgerust met kleine opnameapparaatjes.

Vroege hersenontwikkeling

Er werden ook MRI-scans uitgevoerd om de structuur van de zich ontwikkelende hersenen te onderzoeken. Daarbij lag de nadruk op een stof genaamd myeline, vertelt hoofdonderzoeker prof. John Spencer. “Myeline bestaat uit eiwitten en vetstoffen en vormt een isolerende laag rond de zenuwen in de hersenen. Het maakt hersensignalen efficiënter.” Hij maakt in dit verband de vergelijking met een tuinslang met veel gaten erin. “Myeline is als het omwikkelen van de tuinslang met ducttape – het isoleert neurale vezels, waardoor meer van het ‘signaal’ van het ene hersengebied naar het andere wordt overgebracht. We wilden meer weten over hoe deze stof betrokken is bij de vroege hersenontwikkeling en vooral of praten met jonge kinderen de myelineproductie stimuleert.”

Taalinvoer vormt brein

“Wat we ontdekten, is dat de peuters die meer spraak hoorden in hun dagelijkse omgeving, ook meer myeline hadden, wat waarschijnlijk een meer geavanceerde taalverwerking ondersteunt. Met andere woorden: praten met je kinderen is erg belangrijk in de vroege ontwikkeling, omdat het helpt om de hersenen te vormen. Taalinvoer vormt letterlijk hun brein.”

Over het onderzoek

In de loop van het onderzoek zijn 163 baby’s en peuters gemonitord, elk met kleine opnameapparaten gedurende maximaal 16 uur per dag gedurende drie dagen. De apparaten legden in totaal 6.208 uur aan taalgegevens vast, inclusief extra spraak van volwassenen, gesprekspatronen en door de kinderen zelf gesproken woorden. Bij het meten van de hersenstructuur wachtten onderzoekers tot de baby’s sliepen en plaatsten ze vervolgens voorzichtig in de MRI-scanner. Zo controleerde men de myelinespiegels terwijl het kind sliep.

Language exposure and brain myelination in early development’ is gepubliceerd in de Journal of Neuroscience >>

Bron: Language Magazine | Vertaling en bewerking: Vakblad Vroeg

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan