Je in een minimum aan tijd maximaal verdiepen in voor de JGZ relevante onderzoeksresultaten? Voortaan kan dit door de publicaties van de Stippel-Brigade te lezen. Onder de titel ‘Voor u uitgestippeld…’ staan de eerste artikelen online.

Bijdragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van de JGZ door het duiden en vertalen van recent onderzoek – dat is de missie van de Stippel-Brigade. Deze bestaat nu uit zeven enthousiaste JGZ-professionals. Deze vormen samen een mooie dwarsdoorsnede van de JGZ-professie. Dit doen zij vanuit behoefte om verder te kijken, om meer te weten te komen, de vraag ‘waarom’ te stellen én beantwoord te krijgen. Enkelen van hen stellen zich online voor.

De Stippel-Brigade wil vanuit een Evidence Based Practice mindset bijdragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van de JGZ. Dit doen de leden door het duiden en vertalen van recente onderzoekspublicaties. Zij lezen recente artikelen lezen, bespreken deze onderling en schrijven hierover in een vast format een leesbaar verslag. Hierdoor kan iedereen in de JGZ kennis nemen van de actuele wetenschappelijke stand van zaken. Plus deze inzichten gebruiken in de dagelijkse interactie met ouders en jeugdigen.

Eerste uitgestippelde artikelen

De eerste artikelen in dit format zijn inmiddels gereed. Zo kun je in ‘Het verband tussen ‘laten huilen’ en gedrags- en hechtingsproblemen bij jonge kinderen’ lezen of het verantwoord is om een pasgeboren en drie maanden oude baby af en toe te laten huilen.

Het artikel ‘Sociaal-economische mondgezondheidsverschillen bij Nederlandse kinderen’ beschrijft dat ook in het kindergebit aandacht voor kansengelijkheid van belang is. De JGZ kan hierbij heel goed haar preventieve rol pakken.

In ‘Vroege kenmerken van Duchenne spierdystrofie in het ontwikkelingsonderzoek’ kun je lezen welke items in het Van Wiechen onderzoek, wanneer jongetjes hierop achterblijven, reden zijn voor alertheid op Duchenne spierdystrofie.

Tenslotte blijkt in ‘Familieanamnese’, niet voor niets hoe belangrijk het is om ouders niet alleen te vragen of hun tante diabetes had. Maar hen ook uit te leggen waarom je dat wilt weten (en om dat te kunnen moet je dus zelf ook de relevantie begrijpen).

De komende maanden zal de Stippel-Brigade weer nieuwe artikelen onder de loep nemen. Alle artikelen kun je altijd terugvinden in de JGZ Bibliotheek met het onderwerp #Stippel-Brigade.

Tips of zelf meedoen?

Ben jij tegen een onderzoek aangelopen waarvan je je afvraagt hoe het nou écht zit? Tip de Stippel-Brigade en wie weet stippelen zij het voor je uit! Ook meedoen met de Stippel-Brigade? Dat kan. Stuur een mailtje naar Merian Bouwmeester via mbouwmeester@ncj.nl

Bron: ncj.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan