Repetitieve gedachten en herhaaldelijk langdurig blijven denken over je gevoelens en (mogelijke) problemen, zijn voorspellers van depressie en angst in de perinatale periode. Herhaaldelijk piekeren in het eerste trimester van de zwangerschap is geassocieerd met depressie in het derde trimester tot acht weken na de bevalling.

Dat blijkt uit Australisch onderzoek waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Veranderingen, sterke emoties en ‘gevangenschap’ spelen de grootste rol in herhaalde negatieve gedachten.

Vijf thema’s binnen de repetitieve gedachten

Uit de thematische analyse kwamen vijf thema’s naar voren.

Thema 1. ‘Sterke emoties’
Vrouwen ervaren intense en overweldigende emoties, soms onverwachts en oncontroleerbaar. Repetitieve gedachten betreffen hulpeloosheid, frustratie, angst, eenzaamheid en boosheid.

Thema 2. ‘Discrepantie verwachtingen en realiteit’
Vrouwen blijven rumineren dat het moederschap zwaarder is dan ze van te voren hadden gedacht en vragen zich af of zij er wel capabel voor zijn. Ook kunnen gedachten gaan over (weer) gaan werken, over het huishouden niet onder controle hebben en over het eet- of slaappatroon van de baby.

Thema 3. ‘Veranderingen’
Herhaalde gedachten van vrouwen gaan over hun veranderd slaappatroon, over lichamelijke veranderingen en over veranderingen in hun identiteit en hun relatie met hun partner, familie en vrienden.

Thema 4. ‘Gevangenschap’
Vrouwen rumineren over het allesoverheersende effect van moederschap waardoor hun dagen gevuld en ingedeeld zijn, zij aan huis gebonden zijn en soms ook financieel afhankelijk van hun partner.

Thema 5. ‘Hulp zoeken’
Repetitieve gedachten van vrouwen gaan over of zij hulp nodig hebben op emotioneel of praktisch vlak.

Conclusie

De auteurs concluderen dat repetitieve, herhalende negatieve gedachten voor alle net bevallen vrouwen met een eerste kind van toepassing zijn en niet alleen voor vrouwen met psychische klachten. De ondersteuning van deze vrouwen zou volgens hen moeten aansluiten op de thema’s.

Over het onderzoek

Het onderzoek omvatte een dwarsdoorsnede studie onder 236 vrouwen gedurende het eerste jaar na de bevalling. De deelnemers waren gemiddeld zes maanden eerder bevallen van hun eerste kind, waren gemiddeld 32 jaar oud, merendeels blank (80%) en hoger opgeleid (74.4%). De meeste deelnemers hadden een relatie (97.4%) en 60% had nog zwangerschapsverlof. Twaalf procent rapporteerde depressieve klachten en 19% angstklachten.

De onderzoekers verrichtten een thematische analyse van de vrijetekst antwoorden op open vragen naar rumineren en repetitieve gedachten over de baby of het moederschap. De onderzoekers codeerden 369 uitspraken.

Content and themes of repetitive thinking in postnatal first-time mothers >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Maak enge gedachten en beelden over baby bespreekbaar
Meer aandacht nodig voor dwangstoornis bij zwangere vrouwen en jonge moeders

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan