Mannen met een kinderwens doen er verstandig aan matig om te gaan met alcoholgebruik. Veel alcohol consumeren vermindert namelijk de kwaliteit van de zaadproductie.

Alcoholgebruik is slecht voor de zaadproductie. “Helemaal niet drinken is het beste”, zegt gynaecoloog Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg op nos.nl. Alcohol onderdrukt de productie van het LH-hormoon, dat de testikels aanstuurt, legt de gynaecoloog uit. “Daarnaast heeft alcohol een toxisch effect. Niet alleen de hoeveelheid zaadcellen neemt door alcohol af, ook de kwaliteit. Dat betekent dus minder gezonde zaadcellen.” Het lijkt er volgens Smeek overigens niet op dat alcoholgebruik bij mannen leidt tot kinderen met een afwijking.

Alcoholgebruik matigen

“Vooral het drinken van grote hoeveelheden alcohol, tussen de vijf en tien consumpties, is van invloed op de zaadkwaliteit en dus de vruchtbaarheid”, zegt gynaecoloog Ron van Golde van het Maastricht UMC. “Het probleem is dat de mensen die een gezin stichten vaak in de leeftijd zijn dat ze in het weekend een drankje willen drinken.”

Zijn collega Smeenk wijst er op dat mannen overigens niet helemaal als een monnik hoeven te leven, hou het op één of twee consumpties per dag. “Het probleem is echter dat mannen vaak op vrijdag of zaterdag de week doornemen. En dan gaat het hard. Dat is slecht voor de zaadfabriek, die door veel alcohol wordt stilgelegd.”

Taboesfeer

Volgens zijn collega Smeenk in Tilburg ligt het onderwerp voor veel mannen nog een beetje in de taboesfeer. “Ze gaan in de voetbalkantine in het weekend liever niet aan de cola. Maar zwanger worden doe je samen, de man moet dat net zo goed oppakken als de vrouw en solidair zijn. Daar is nog een wereld te winnen.”

Bron: nos.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan