Veel vrouwen met een postpartum depressie worden getergd door enge, indringende gedachten aan het verwonden van de baby met een scherp of zwaar voorwerp. Ook seksueel getinte gedachten komen regelmatig voor. Maak deze bespreekbaar. Ouders zonder depressie kunnen daar eveneens last van hebben. 

Indringende gedachten over babyverminking gaan vaak gepaard met nare, levensechte beelden. Dat is verschrikkelijk beangstigend. De jonge ouders die dit overkomt, kunnen zich afvragen of ze gek worden, een slecht mens zijn of een gevaar vormen voor hun eigen kindje. Erover praten durven ze vaak niet, uit angst dat niemand hen meer met de baby zal vertrouwen. Gevolg is dat zij lijden in stilte, of via omwegen proberen aandacht te vragen voor hun pijn.

Veel ouders zullen niet uit zichzelf vertellen wat er in hen omgaat, beschamend en afkeurenswaardig als zij dat zelf vinden. Zelfs voor een hulpverlener die zij in hoge mate vertrouwen, kan dit aspect verborgen blijven.

Wat enorm kan helpen om mensen over de drempel te helpen, is het stellen van de vraag:

‘Denk je wel eens dingen over je baby waar je van schrikt of waar je je voor schaamt? Ik weet namelijk dat veel jonge ouders daar last van hebben?’.

De openheid die dan ontstaat is de eerste stap naar het loslaten van de indringende gedachten, en daarmee naar de opluchting en vrijheid waar deze ouders zo naar verlangen.

Uitgebreide informatie over dit onderwerp staat op de website postpartumsteun.nl van Anne Marleen Meulink, tevens auteur van het boek Postpartum depressie. Ook het boek ‘Het duiveltje van de geest’ door Lee Baer handelt over dit onderwerp.

Zie ook:

Voorspellers van depressie en angst na de bevalling
Meer aandacht nodig voor dwangstoornis bij zwangere vrouwen en jonge moeders

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan