Veel transgender en genderdiverse mensen ervaren psychische problemen tijdens de zwangerschap, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Lichamelijke veranderingen zoals grotere borsten, minder beharing en bredere heupen kunnen deze problemen verergeren, vooral als zorgverleners niet begrijpen wat dit emotioneel voor iemand betekent.
In onveilige situaties durven transgender en genderdiverse zwangeren vaak niet over hun genderidentiteit te praten, terwijl anderen juist gedwongen worden het te delen, omdat het in hun dossier staat. Dit maakte hen extra kwetsbaar voor discriminatie. Bahareh Goodarzi en collega’s deden onderzoek naar de ervaringen van deze zwangeren. Zo kwamen ze tot adviezen over hoe verloskundigen inclusiever kunnen werken.
Negatieve ervaringen
Transgender en genderdiverse zwangeren hebben regelmatig te maken met negatieve ervaringen. Zij voelen zich bijvoorbeeld niet veilig in de zorgomgeving, omdat ze te maken krijgen met discriminatie, zoals transfobie, stereotypering en microagressie, wat kleine dagelijkse beledigingen zijn. Sommigen werden zelfs bedreigd of geconfronteerd met geweld. Soms waren zorgverleners oncomfortabel met hun genderidentiteit of weigerden hen zelfs zorg te bieden.
Gunstige uitzonderingen
Naast negatieve kwamen uit het onderzoek ook positieve ervaringen kwamen naar voren. Zo waren er zwangeren die de zorg wel als respectvol en veilig ervoeren. Zij werden behandeld door zorgverleners die hen serieus namen, naar hen luisterden en hun genderexpressie respecteerden. Ook was het voor hen prettig om niet steeds hun genderidentiteit te hoeven uitleggen: de kennis en expertise van hun zorgverleners hierover hierover maakte een groot verschil. Ze vroegen bijvoorbeeld: ‘Hoe is het voor jou om straks te baren of om voeding te geven? Wat kunnen we doen om dit prettiger voor je te maken?’ Dit is geïndividualiseerde zorg, afgestemd op de behoeften van genderdiverse zwangeren.”
Lees verder op kennispoort-verloskunde.nl