De periode vóór de conceptie heeft al grote invloed op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Dankzij zeven onderzoeksprojecten van ZonMw en andere initiatieven krijgen mensen met een kinderwens én professionals de juiste tools om er iets mee te doen. Belangrijk, want ‘gewoon’ is de aandacht voor gezond zwanger worden nog niet.
De meeste mensen met een kinderwens zijn zich in de periode voor de conceptie nog onvoldoende bewust hoe hun gezondheid van invloed is op de gezondheid van hun toekomstige kind. Ook lang niet alle professionals zijn gewend om dit onderwerp tijdig te bespreken. Het is echter van groot belang om vroeg met elkaar hierover in gesprek te gaan.
Maak preconceptiezorg vanzelfsprekend
Preconceptiezorg is het geheel aan maatregelen om een gezonde zwangerschap en een gezond kind te bevorderen. Blijvende aandacht voor dit thema is nodig, zo blijkt ook uit de onderzoeksprojecten. Professionals, gemeenten, maar ook wijkteams en scholen moeten er samen voor zorgen dat het bespreken van gezond zwanger worden heel gewoon wordt. En dat preconceptiezorg een structureel onderdeel van de gezondheidszorg wordt. Om dat te bereiken is het nodig dat mensen met een kinderwens blijvend goed geïnformeerd worden, bijvoorbeeld met algemene voorlichtingscampagnes over gezond zwanger worden en meer gerichte voorlichtingstrajecten voor specifieke doelgroepen, zoals jongeren. Het is nodig dat zorgverleners goed zijn toegerust om preconceptiezorg te bespreken, ondersteund met evidence based tools. Zodat preconceptiezorg straks voor iedereen vanzelfsprekend is.
Programma ‘Goed start’
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij gezond zwanger worden, omdat ze verantwoordelijk zijn voor prenatale voorlichting en jeugdgezondheidszorg. En de gemeente heeft een rol in het aanpakken van de sociale risicofactoren, bijvoorbeeld armoede. 13 gemeenten in Noord Nederland werken met het programma ‘Goede start‘. Dit programma omvat themadagen over anticonceptie en gezond zwanger worden, een lespakket op scholen en zwangerschapsbegeleiding in groepen (Centering Pregnancy).
Programma ‘Healthy Pregnancy 4All’
In het programma Healthy Pregnancy 4All (HP4All) van het Erasmus MC hebben 17 gemeenten stappen gezet om de samenwerking te versterken tussen verloskundige zorg, kraamzorg, publieke gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, wijknetwerken en relevante andere partners – vanaf de fase vóór een zwangerschap tot en met de eerste periode bij de jeugdgezondheidszorg. Een belangrijk onderdeel is voorlichting over gezond zwanger worden en de introductie van preconceptiezorg, ook tussen twee zwangerschappen in. Niet alleen huisartsen, verloskundigen en gynaecologen spelen hierin een rol. Bijna alle ouders in Nederland bezoeken het consultatiebureau. Dat biedt een unieke kans voor voorlichting en preconceptiezorg voor een volgende zwangerschap. Sinds begin 2018 werken Erasmus MC, Gezond in… en DRIFT samen aan de integratie van een gezonde start in de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden door GIDS-gemeenten (Gezond in de Stad).
Bron: zonmw.nl