Blootstelling aan gesproken taal laat zelfs het eerste half jaar van ons leven al sporen na. Nog voor een baby een half jaar oud is, leert hij klanken van elkaar te onderscheiden. Daarna spitst die vaardigheid zich meer en meer toe op hun moedertaal.

Dat blijkt uit Nederlands-Koreaans onderzoek, waarover eoswetenschap.eu bericht. Mirjam Broersma (Radboud Universiteit Nijmegen) onderwierp, samen met Koreaanse collega’s, 58 volwassen Nederlanders aan een aantal tests. De helft van hen was als baby geadopteerd, de andere helft niet. Van de adoptiekinderen was nog eens de helft naar Nederland gekomen voor ze vijf maanden oud waren. De anderen waren gemiddeld 17 maanden, en kenden dus hun eerste Koreaanse woordjes al. Al herinnerden ze zich daar niets meer van.

Gedurende anderhalve week kreeg de hele groep intensieve lessen Koreaans. Die lessen focusten op drie Koreaanse klanken, die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse ‘t’, en die Nederlandstaligen normaal gezien als variaties op het foneem ‘t’ zouden begrijpen. Voor, tijdens en na afloop van de training werden alle proefpersonen getest.

De adoptiekinderen bleken de Koreaanse fonemen sneller van elkaar te kunnen onderscheiden dan de autochtone Nederlanders. Bovendien was er geen verschil tussen de prestaties van de vroeg geadopteerden en diegenen die pas naar Nederland kwamen als ze al wat woordjes kenden.

Blootstelling aan gesproken taal laat dus zelfs het eerste half jaar van ons leven al sporen na, die we later in ons leven opnieuw kunnen activeren, schrijven de onderzoekers in het vakblad PNAS.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan