In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). Een tien minuten durende film maakt duidelijk hoe het is om te leven met FAS. In de film komen kinderen en familie aan het woord en vullen elkaar aan. De film markeert de afronding van het FAS-project.

Kinderen met FAS zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Bij aanvang van het project, in 2012, zijn aan heel veel ouders vijf vragen gesteld. Ook zijn destijds kinderen en professionals gefilmd. Van al dit materiaal is compilatie gemaakt: de FAS-project film. 

In de film vertellen kinderen bijvoorbeeld hoe het is om FAS te hebben en of ze boos zijn op hun moeder. Ouders vertellen hoe ze erachter kwamen dat hun kind FAS heeft en hoe ze daar mee om zijn gegaan. En ze proberen een blik te werpen op de onzekere toekomst van hun kinderen.

Bekijk de FAS-projectfilm >>

Stap terug

Vanaf de zomer van 2022 doet het FAS-project een stap terug. Het project heeft meer dan tien jaar op veel plekken de verhalen verteld van degenen die te maken hebben met de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Het FAS-project heeft zich gericht op preventie van FAS, maar ook op een betere herkenning en begeleiding. Dat deden we door middel van maatjesprojecten, colleges, lezingen, boeken en publicaties, animaties, exposities, films en een podcast. De reden dat het project stopt heeft er onder meer mee te maken dat bijna alle verhalen rond FAS wel verteld zijn. De verhalen kunnen professionals blijven gebruiken.

Informatie blijft actueel

De afgelopen jaren is er in het kader van het project veel verschillend materiaal gemaakt: informatieve animaties, mini-documentaires, een podcast en met name veel boeken. Hiervan zijn er nog een aantal over en het liefst krijgen die een mooie plek. De boeken zijn inmiddels gereduceerd in prijs.

Heb je interesse in het afnemen van de boeken en publicaties, zoals 0% Alcohol en Zwangerschap, Waanzinnige Verhalen of Zie Mij? Dat kan via de website. Ook is hier een mooie boekendeal te vinden! Interesse in meer exemplaren? Mail dan naar info@fasproject.nl. Op de website staan ook al de losse filmpjes van het FAS-project.

Naar de project website >

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan