Samenwerken voor de beste zorg. Deze vier zorgorganisaties in Rotterdam doen het: Kentalis, Rijndam Revalidatie, Koninklijke Auris Groep en Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis (afdeling KNO). Op allerlei manieren zorgt de krachtenbundeling ervoor dat kinderen met een communicatieve beperking goede zorg krijgen op de juiste plek. Een aanpak die naar meer smaakt, elders in het land.

Lieke Kuipers: “Dankzij de samenwerking kunnen we de zorg meer op maat aanbieden”

Binnen de vier organisaties bevindt zich veel expertise op het gebied van gehoor, taal, spraak en communicatie. Elke organisatie heeft hierbij weer haar eigen aandachtsgebied. “Door al deze kennis te combineren, zoeken we samen naar de beste zorg aan het jonge kind met een communicatieve beperking”, vertelt Lieke Kuipers, klinisch linguïst bij Kentalis in Rotterdam. “Daardoor kunnen we de zorg meer op maat aanbieden. En doordat we zo nauw samenwerken, kan er kritischer worden gekeken naar waar een kind het beste op zijn plek is.”

Elkaar aanvullen

De organisaties maken nu optimaal gebruik van elkaars krachten. Een mooi voorbeeld: een ergotherapeut en fysiotherapeut van Rijndam Revalidatie werken een aantal uren in de week binnen de communicatieplusgroepen van Kentalis. “De focus bij deze groepen ligt op communicatie en taal. Aanvullend is er nu ook ruimte voor extra zeer gespecialiseerde zorg en ondersteuning op het gebied van motoriek. En dat is heel waardevol, zeker ook voor de peuters met een communicatief meervoudige beperking.”   

AdvertentieVROEG-congres

Van management tot werkvloer

“Het mooie is dat de samenwerking zich niet beperkt tot een aantal personen”, vervolgt Lieke. “Eigenlijk is er binnen de verschillende lagen van de organisaties sprake van een samenwerking. Zo vinden er gesprekken plaats tussen de managementteams over bijvoorbeeld het gevoerde beleid. Ook is er overleg tussen professionals over het ontwikkelen van nieuwe materialen of het geven van gezamenlijke voorlichting over de spraak- en taalontwikkeling binnen de peuteropvang. Daarnaast zijn er veel gesprekken op casusniveau: Waar krijgt een kind de beste ondersteuning? Hoe kunnen we elkaar het beste aanvullen? Welke onderzoeken zijn al uitgevoerd en wat is er nog nodig?”

Leren van elkaar

Bijzonder is dat er nog veel meer tot stand is gekomen dankzij deze unieke samenwerking. “Kentalis heeft bijvoorbeeld het behandelprotocol naschoolse groepsbehandeling doof/slechthorend aanpast aan de huidige leerlingen binnen het onderwijs van Auris. Ook zijn er diverse consultatie- en adviesgesprekken geweest met de afdeling KNO van het Sophia kinderziekenhuis. Dit betrof een juiste plaatsing van kinderen met een vermoedelijke taalontwikkelingsstoornis. Verder kon iedereen elkaar spreken tijdens een minisymposium dat we onlangs samen hebben georganiseerd. Er was veel ruimte voor overleg en er waren interessante lezingen door professionals van de verschillende organisaties. Een mooie manier om van elkaar te leren.”

Meer weten?

Heb je vragen over deze samenwerking? Neem contact op met Lieke Kuipers, Klinisch Linguïst Kentalis, M 06 30996781, E l.kuipers@kentalis.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan