Integrale Vroeghulp voorkomt zoektocht van ouders met zorgkind

0
838

Indy (5 jaar) werd geboren met een zeer zeldzame chromosomale afwijking. Daardoor lijdt zij aan epilepsie, ADHD, autisme en een ontwikkelingsachterstand. In een uitzending van Zembla vertellen haar ouders over de enorme zoektocht van de afgelopen jaren. Een zoektocht die meer gezinnen meemaken en niet nodig is.

Indy en haar ouders zijn een hartverscheurend voorbeeld van gezinnen waar het niet alleen een zoektocht is naar geschikte zorg en hulp voor het kind zelf, maar ook naar ondersteuning en ontlasting van de ouders bij de intensieve zorg voor hun kind. In de Zembla-uitzending van 17 september worden de pijnlijke feiten op een rij gezet: Meer dan 80% gaf aan dat in de zoektocht naar een diagnose geen aandacht en hulp voor henzelf is geweest. Ouders raken overbelast waarbij 60% in een burn out komen of overspannen raken. Daarnaast heeft meer dan 40% last van relatieproblemen of opvoedproblemen.

Oplossingsrichtingen

In de uitzending komt ook de ombudsman aan het woord. Er wordt verwezen naar de in 2018 gepubliceerde rapportage ‘Zorgen voor burgers’. In deze rapportage vraagt de ombudsman om de oplossingen zodat zo snel en concreet mogelijk actie wordt ondernomen. Als eerst pleit hij voor integraal en multidisciplinair werken en een warme doorverwijzing. Ten tweede benadrukt hij het belang van een overbruggingsbudget in situaties waarin het niet direct duidelijk is welke zorgwet of financiering van toepassing is. Ten derde, en wellicht het meest belangrijke: zet de uitvoering centraal en investeer in scholing en methodiekontwikkeling. Maak moeilijke gevallen bespreekbaar, escaleer indien nodig en leer ervan.

Integrale Vroeghulp

Integrale Vroeghulp is het antwoord waar de ombudsman naar op zoek is. Het biedt datgene waar het vaak aan ontbreekt: een trajectbegeleider die aan de zijde van de ouders staat, een multidisciplinair team die gezamenlijk breed meekijkt en meedenkt en een coördinator die de weg kent in het ingewikkelde zorglandschap. Daarom is, na de decentralisatie van de zorg, het landelijke team van Integrale Vroeghulp met alle uitvoerenden in het land hard aan het werk om de expertise rondom vroegtijdige integrale preventieve zorg voor het jonge kind een hernieuwde plek te geven in het zorgstelsel.

Gemeenten kom in actie!

Deze hernieuwde plek moet wel aangeboden in de gemeente, dit vraagt namelijk specifieke deskundigheid van mensen ‘aan de voorkant’ van de zorg. Als ouders zorgen hebben over de ontwikkeling van hun kind, is begeleiding door een gespecialiseerde trajectbegeleider en het gesprek met een multidisciplinair team van grote meerwaarde bij het vinden van passende hulp.

Om goed aan te sluiten bij de behoefte van ouders is het van belang om zonder beschikking bij een herkenbaar coördinatiepunt met expertise jonge kind terecht te kunnen in de gemeente. Dit kan door laagdrempelige toeleiding en snelle toegankelijkheid, expertise is beschikbaar en passende financiering. Hiervoor dient de gemeente in actie te komen!

Bekijk het nieuwsbericht over de uitzending op Ouders Centraal>

Bekijk de aflevering van Zembla >

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de landelijke Integrale Vroeghulp adviseur Lieke van der Meulen, 06 13 13 64 99, lvandermeulen@ncj.nl.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here