Ouders denken vaak dat hun kind gilt als het dreigt te verdrinken. Dat is niet zo. De meeste kinderen verdrinken snel en zonder geluid, waarschuwt kenniscentrum VeiligheidNL. Veel ouders weten dat niet. VeiligheidNL wil ouders bewust maken van deze blinde vlek. Dit gebeurt via de campagneKopje onder gaat geluidloos en snel. Ook bij de JGZ wordt de campagne onder de aandacht gebracht.

In de afgelopen tien jaar verdronken er in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 kinderen, blijkt uit onderzoek. Driekwart van hen is tussen de 0 en 5 jaar. Eén op de zes kinderen overlijdt aan de gevolgen. Daarnaast komen veel kinderen na een bijna-verdrinking op de intensive care terecht. Zij worden vaak niet meer beter, omdat de hersenen al beschadigd zijn door langdurig zuurstofgebrek.

Geen geluid

Dat kinderen verdrinken, heeft vaak te maken met een gebrek aan toezicht, zegt Ingvar Berg, spoedeisendehulparts bij het Haaglanden Medisch Centrum. “Hierdoor kan het kind te water raken. En dan gaat het vaak snel. Binnen enkele minuten verdrinkt het kind. Je moet het maar net doorhebben als ouder.” Want jonge kinderen maken geen geluid als ze verdrinken – al denken de meeste ouders dus van wel. “Veel jonge kinderen raken in paniek en gaan vrij snel met hun hoofd onder water. Vooral kinderen tussen de 0 en 5 jaar zijn een risicogroep.”

Ook Shiva Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), sluit zich bij zijn woorden aan: veel ouders weten niet dat kinderen in stilte verdrinken. “Het is een onbekend fenomeen.” Je hoort het niet en je merkt het niet, zegt Winter. “Het is niet zo dat de kinderen zich aan je vastklampen als ze verdrinken.”

Verlies kind niet uit oog

Hoe kan je het beste voorkomen dat een kind verdrinkt? Volgens SEH-arts Ingvar Berg is het belangrijk om een kind binnen armlengte van je te houden. “Je mag ze niet uit het zicht verliezen”, zegt hij. “Dat betekent dat je ook niet even op je telefoon kan kijken, want dan kan het voorkomen dat je je kind opeens niet meer ziet.” Daarnaast raadt hij het aan om je kind, naast zwembandjes, ook een zwemvest om te doen. En om naar een zwembad te gaan waar een badmeester aanwezig is.” Al houdt hij bij dat laatste advies ook een slag om de arm. “Ga ook dan er niet automatisch vanuit dat je kind veilig is. Neem zelf je verantwoordelijkheid en wees je bewust van het risico. Houd je kind in de gaten.”

AdvertentieRINO Groep

Campagne

Om ouders bewust te maken van het gevaar start VeiligheidNL samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid de onlinecampagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’. Ze doen dit vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid. Daarin wordt ouders verteld hoe ze verdrinking kunnen voorkomen. De nieuwe voorlichting wordt ook bij de JGZ onder de aandacht gebracht, zodat zij ouders van jonge kinderen hier op kunnen wijzen.

Veilig in en om water

Op basis van de nieuwe inzichten is ook de ‘4 van Veilig in en om water’ opgesteld. Dit zijn de vier belangrijkste adviezen om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen:

Als mijn kind in de buurt van water is (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…

  1. …zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien
  2. …laat ik me niet onbewust afleiden, door bijvoorbeeld mijn smartphone of boek
  3. …blijf ik zo dichtbij dat ik mijn kind kan aanraken
  4. …loop ik nooit even weg bij mijn kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat

Bronnen: rtlnieuws.nl / nrz-nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVROEG-congres
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan