Het Leernetwerk onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap! gaat aan de slag om gezamenlijk kennis op te bouwen. Hierdoor komen de resultaten uit de 25 projecten eenduidig beschikbaar voor de praktijk.

Het leernetwerk is bedoeld om de uitvoering van de projecten te optimaliseren. Loopt een projectleider er tegenaan dat het lastig is voldoende deelnemers voor het onderzoek te werven? Dan kan dit een vraagstuk zijn om gezamenlijk op te pakken. De expertise en ervaring worden benut om gezamenlijk tot oplossingsrichtingen te komen. Ook stimuleert het leernetwerk kennisuitwisseling en afstemming tussen de verschillende projecten. Tot slot bevordert deze aanpak het eenduidig en in samenhang beschikbaar stellen van kennis uit de verschillende projecten.

Er zijn 13 onderzoeksprojecten van start gegaan op de volgende thema’s:

Voorkomen van onbedoelde zwangerschap

Zorg en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschap

Voorkomen van en ondersteuning en zorg bij kwetsbaar (jong) ouderschap

AdvertentieCongres opvallende kinderen in de kinderopvang

Naast deze onderzoeksprojecten zijn 12 samenwerkingsverbanden verspreid over Nederland gestart om lokaal de preventie van en ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap te verbeteren.

Het leernetwerk loopt nog tot 2025.

Meer informatie

Het leernetwerk is voortgekomen uit het programma Onbedoelde zwangerschappen en kwetsbaar (jong) ouderschap. Het programma richt zich op het ontwikkelen van kennis die bijdraagt aan het voorkomen dat iemand onbedoeld zwanger raakt of in een kwetsbare situatie moeder of vader wordt. Ook draagt het programma bij aan het verbeteren van zorg en ondersteuning bij een onbedoelde zwangerschap of bij een ouder of gezin in een kwetsbare situatie.

Bron: zonmw.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan