Naast ouders staan maakt hulpverlening effectiever

0
424

Het begeleiden van ouders kan soms ontaarden in wederzijds wantrouwen. “Gevolg is dat je als hulpverlener het contact verliest.”, geeft José Koster aan. Om te voorkomen dat ouders de hakken in het zand zetten, pleit zij voor het innemen van de ouderbegeleidende positie, zeker bij het bespreken van lastige onderwerpen. “Juíst wanneer de emoties hoog oplopen, heb je iets nodig wat je helpt om naast de ouder te staan. Dan voelt de ouder zich gezien en gesteund, waardoor er bereidheid is om open te staan voor een andere werkelijkheid.”

Werken met ouders roept vaak emoties op. Logisch vindt José Koster. “Werken rondom een kind laat immers niemand koud. Zeker wanneer er zorgen zijn om een kind en het spannend wordt in de communicatie, ben je sneller geraakt. Dit kan ertoe leiden dat je dichtslaat naar de ouder. Het verliezen van de verbinding ligt steeds op de loer.”

Doe mee aan het webinar – startdatum 17 juni – ‘In verbinding blijven met ouders’. In een lezing gaat  José dan nader in op dit onderwerp en wordt het concept van de ouderbegeleidende positie ook vanuit andere invalshoeken belicht. Ga voor meer informatie naar de website van Euregionaal Congresburo: klik hier 

Vergeten herinneringen

Koster benadrukt dat dit een heel menselijke reactie is. “Wanneer we werken met ouders komen  we, vaak zonder dat we het weten of willen, bij onze eigen oude, vergeten herinneringen uit onze kinderjaren en gaan die meedoen in de overdracht. Dit helpt doorgaans niet om met ouders in verbinding te komen. Want ouders voelen dit aan. Gevolg is dat ze niet zomaar met jou delen waar ze werkelijk tegenaan lopen. Ook al speelt dit bij jou van binnen, ouders hebben hier een antenne voor en je staat in no-time tegenover elkaar.”

Aansluiten bij belevingswereld

Om dit te voorkomen, pleit Koster voor het innemen van de ouderbegeleidende positie. “Dit is een hulpmiddel dat Alice van der Pas ontwikkelde en dat jou als professional helpt om steeds opnieuw de verbinding met de ouder te hervinden. Werken in verbinding is een voorwaarde om met ouders te kijken waar het moeilijk wordt in de opvoeding van hun kind. De aanpak geeft heldere handvatten die jou hierbij helpen. Doe je dat niet, dan zul je sowieso niet of nauwelijks  vooruitgang boeken. Als je wilt dat ouders stappen gaan zetten en zich openen voor een nieuwe kijkwijze en nieuw gedrag, dan zul je aan moeten sluiten bij de belevingswereld van de ouder.”

‘Juíst wanneer ouders er een potje van maken,
moet je naast de ouder blijven staan”’

Omgaan met weerstand

Koster wijst erop dat hulpverleners vaak al een dergelijke houding innemen in gesprekken met ouders. “Denk maar aan al die gesprekken die al heel goed gaan, waarin het stroomt!” De aanpak heb je juist extra hard nodig op momenten dat ouders weerstand oproepen. “Bijvoorbeeld wanneer ze kun kinderen verwaarlozen of beschadigen. Wanneer ze er een potje van maken. Juíst dán heb je iets nodig om steeds naast de ouder te blijven staan. Anders is het risico groot dat je vanuit je eigen geraaktheid in de weerstand schiet en de rol van rechter, vervolger of aanklager inneemt.”

Lezing

Tijdens het webinar ‘In verbinding blijven met ouders’ op 17 juni verzorgt Jose Koster een lezing over dit onderwerp.Ik zal dan inzicht geven in dit helpende instrument en in de basisprincipes die er aan ten grondslag liggen. Als je het eenmaal in de vingers hebt, is het een uitermate praktisch middel om de samenwerking met ouders in lastige situaties effectiever, beter en bewuster vorm te geven.”

De startdatum van het webinar is 17 juni en de deelnemers hebben een maand lang toegang tot alle lezingen van de sprekers.

Lees alles over dit online congres op  de website van Euregionaal Congresburo >

José Koster doceert, traint en coacht beroepskrachten en studenten in het onderwijs, welzijn en zorg, in de omgang met ouders en leidt projecten op het gebied van werken met ouders en de (onderlinge-) communicatie. Zij heeft ruime ervaring en kennis over onder meer ouderschap & opvoedondersteuning, -migratie; -LVB; -detentie; en -(jeugd- ) zorg, zie www.josekoster.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here