Het begeleiden van ouders kan soms ontaarden in wederzijds wantrouwen. “Gevolg is dat je als hulpverlener het contact verliest.”, geeft José Koster aan. Om te voorkomen dat ouders de hakken in het zand zetten, pleit zij voor het innemen van de ouderbegeleidende positie, zeker bij het bespreken van lastige onderwerpen. “Juíst wanneer de emoties hoog oplopen, heb je iets nodig wat je helpt om naast de ouder te staan. Dan voelt de ouder zich gezien en gesteund, waardoor er bereidheid is om open te staan voor een andere werkelijkheid.”

Werken met ouders roept vaak emoties op. Logisch vindt José Koster. “Werken rondom een kind laat immers niemand koud. Zeker wanneer er zorgen zijn om een kind en het spannend wordt in de communicatie, ben je sneller geraakt. Dit kan ertoe leiden dat je dichtslaat naar de ouder. Het verliezen van de verbinding ligt steeds op de loer.”

Vergeten herinneringen

Koster benadrukt dat dit een heel menselijke reactie is. “Wanneer we werken met ouders komen  we, vaak zonder dat we het weten of willen, bij onze eigen oude, vergeten herinneringen uit onze kinderjaren en gaan die meedoen in de overdracht. Dit helpt doorgaans niet om met ouders in verbinding te komen. Want ouders voelen dit aan. Gevolg is dat ze niet zomaar met jou delen waar ze werkelijk tegenaan lopen. Ook al speelt dit bij jou van binnen, ouders hebben hier een antenne voor en je staat in no-time tegenover elkaar.”

Aansluiten bij belevingswereld

Om dit te voorkomen, pleit Koster voor het innemen van de ouderbegeleidende positie. “Dit is een hulpmiddel dat Alice van der Pas ontwikkelde en dat jou als professional helpt om steeds opnieuw de verbinding met de ouder te hervinden. Werken in verbinding is een voorwaarde om met ouders te kijken waar het moeilijk wordt in de opvoeding van hun kind. De aanpak geeft heldere handvatten die jou hierbij helpen. Doe je dat niet, dan zul je sowieso niet of nauwelijks  vooruitgang boeken. Als je wilt dat ouders stappen gaan zetten en zich openen voor een nieuwe kijkwijze en nieuw gedrag, dan zul je aan moeten sluiten bij de belevingswereld van de ouder.”

Advertentie

‘Juíst wanneer ouders er een potje van maken,
moet je naast de ouder blijven staan”’

Omgaan met weerstand

Koster wijst erop dat hulpverleners vaak al een dergelijke houding innemen in gesprekken met ouders. “Denk maar aan al die gesprekken die al heel goed gaan, waarin het stroomt!” De aanpak heb je juist extra hard nodig op momenten dat ouders weerstand oproepen. “Bijvoorbeeld wanneer ze kun kinderen verwaarlozen of beschadigen. Wanneer ze er een potje van maken. Juíst dán heb je iets nodig om steeds naast de ouder te blijven staan. Anders is het risico groot dat je vanuit je eigen geraaktheid in de weerstand schiet en de rol van rechter, vervolger of aanklager inneemt.”

José Koster doceert, traint en coacht beroepskrachten en studenten in het onderwijs, welzijn en zorg, in de omgang met ouders en leidt projecten op het gebied van werken met ouders en de (onderlinge-) communicatie. Zij heeft ruime ervaring en kennis over onder meer ouderschap & opvoedondersteuning, -migratie; -LVB; -detentie; en -(jeugd- ) zorg, zie www.josekoster.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan