Nieuwe richtlijn geeft JGZ handvatten voor verstevigen ouder-kindrelatie

0
990
ouder speelt met kind

Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ Richtlijn Ouder-kindrelatie. De richtlijn geeft handvatten voor het handelen van JGZ-professionals tijdens contacten met jeugdigen van -9 maanden tot 18 jaar oud en hun ouders.

JGZ-professionals verkeren bij uitstek in de positie om de ouder-kindrelatie vroegtijdig ter sprake te brengen. Niet alleen om mogelijke verstoringen te signaleren, maar ook om ouders te ondersteunen. Maar de ouder-kindrelatie is ook een gevoelig thema. Het vraagt veel deskundigheid om deze op een passende wijze bespreekbaar te maken.

Een filmpje toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:

Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnenwebsite en in de JGZ Richtlijnen app.

De richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de beroepsgroepen AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA. Zij zijn ook eigenaar van alle JGZ Richtlijnen. Daarnaast is de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.

Implementatie

Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn, onder andere over hechtingopvoedtips en contact maken, te vinden via Opvoeden.nl.

Werksessie

Op 18 mei 2021 van 9.00-11.00u organiseert het NCJ een digitale werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatie netwerk en professionals met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatie vraagstukken rondom deze richtlijn.

E-learning

De e-learning Ouder-kindrelatie is vanaf nu ook beschikbaar in de JGZ Academie en gebaseerd op de richtlijn. Deze e-learning biedt theoretische kennis over de ouder-kindrelatie en gaat in op hoe je als JGZ-professional kunt signaleren, ondersteunen, begeleiden, verwijzen en samenwerken. De e-learning sluit je af met een toets. Accreditatie is aangevraagd. Lees voor het maken van de e-learning eerst de richtlijn.

Bron: ncj.nl

Zie ook:
Webinar: Informatiekaart ouder-kindrelatie
De Cirkel van veiligheid-interventie – Het bevorderen van gehechtheid in vroege ouder-kindrelaties

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here