Bijna de helft van de kinderen met een beperking of ontwikkelingsprobleem blijkt na het zwemlestraject niet zelfredzaam te zijn in het water. Veelal zitten zij meer dan twee jaar op zwemles, regelmatig zonder te slagen voor het diploma.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ouders van deze kinderen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid in samenwerking met het Mulier Instituut en de (ouder)verenigingen Balans en CP Nederland. De meeste kinderen uit deze groep doen er langer over dan leeftijdgenoten om een zwemdiploma te halen; 55 procent meer dan 70 klokuren, terwijl 48 klokuren gemiddeld is voor het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A. Van deze kinderen haalt 13 procent geen zwemdiploma. Gemiddeld ligt dit bij Nederlandse jeugd op 4 procent.

Veel kritiek

Het onderzoek is gehouden onder 310 ouders van kinderen met een beperking of ontwikkelingsprobleem, zoals autisme. Een aanzienlijk deel van de ouders is kritisch over het zwemonderwijs. Ouders geven relatief vaak aan dat de kennis van lesgevers niet voldoet. Dit geldt vooral voor kinderen met een specifieke ontwikkelingsbehoefte die meedoen met de reguliere particuliere zwemles. Meer dan een derde van de ouders en kinderen stapt tijdens het zwemlestraject over naar een andere aanbieder.

Belemmeringen

Voor kinderen met beperkingen en ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme, is het moeilijk de juiste zwemles te vinden. Belemmeringen zijn bijvoorbeeld:

Advertentie
  • Vindbaarheid: hele zoektocht voor ouders om de juiste zwemaanbieder te vinden die qua lesaanbod past bij de uitdagingen van hun kind.
  • Deskundigheid: niet alle zwemdocenten hebben voldoende kennis om deze kinderen juist te begeleiden

Verder gaven verschillende ouders aan dat de kosten van zwemlessen een drempel vormen om het lestraject af te maken. De kosten lopen op, doordat kinderen meestal meer dan twee jaar op les zitten. En bij zwemles in kleinere specifieke groepen zijn de kosten per les veelal hoger. Hiervoor zijn geen algemene regelingen beschikbaar.

Nationale Raad Zwemveiligheid

De Nationale Raad Zwemveiligheid bespreekt de uitkomsten van dit onderzoek met de (ouder)verenigingen om te bepalen welke acties nodig zijn om de zwemveiligheid van deze kwetsbare groep kinderen te vergroten. Verder wordt bekeken hoe kennis bij lesgevers kan worden verbeterd. In verbinding met het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020-2024 en het Nationaal Sportakkoord (thema Inclusief sport en bewegen – Alliantie sport en bewegen voor iedereen) wordt onderzocht hoe de kwaliteit en toegankelijkheid van het zwemonderwijs kan worden versterkt.

Bron: mee.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan