Wanneer  kinderen in groep 3 zitten, hebben de meesten tenminste één diploma op zak. Maar wanneer je de zweminstructeur niet kunt horen, wordt het extra lastig. Voor hen is er nu een nieuwe handige hulpmiddel in de vorm van zwemstuurkaarten.

De zweminstructies komen van de instructeur, die de kinderen vanaf de kant en vanuit het water uitleg geeft. Vaak in een zwembad waar op dat moment meerdere lessen worden gegeven en de akoestiek slecht is. Menig kind zal in die omgeving niet altijd alles kunnen verstaan. Maar voor dove en slechthorende kinderen is dit wel een hele grote uitdaging. Te meer daar zij hun CI’s in het zwembad af moeten doen aangezien deze niet tegen water kunnen. Een deel van hen is gebaat met een meezwemmende tolk. Maar niet alle dove en slechthorende kinderen kunnen gebaren. En ook wanneer hun ouders met ze willen oefenen, is de communicatie in het zwembad lastig omdat ze het zonder CI’s of hoortoestellen moeten doen.

Zwemstuurkaarten

Om de problemen voor deze kinderen te ondervangen en hen een duidelijke visuele instructie te geven, ontwikkelden zwemlesspecialisten Leone en Daan Hamaker zogenaamde zwemstuurkaarten. De kaarten kunnen tijdens de zwemles gebruikt worden, maar zijn ook heel geschikt voor ouders om zelf met hun kinderen aan de slag te gaan in het zwembad. Dankzij de duidelijke handleiding voor ouders en de kaarten die voor elke slag en instructie zijn te krijgen, wordt het samen zwemmen een feest. De zwemstuurkaart is zo ontwikkeld dat je direct begrijpt wat voor zwemoefening je kunt uitvoeren. Het zal de ontwikkeling tijdens de reguliere zwemlessen versterken. Een doof of slechthorend kind zal nieuwe oefeningen sneller onder de knie krijgen, terwijl de angst afneemt.

Zwemclub voor doven

In zwembad in Sportcentrum West in Rotterdam bevindt zich de Rotterdams Doven Zwem Club (RDZC). Ook hier kunnen kinderen alle erkende zwemdiploma’s halen, mist zij doof of slechthorend zijn.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de Zwemstuurkaarten op www.zwemstuurkaarten.nl

Een filmpje over de zwemles van juf Susanne kun je  hier bekijken.

Meer informatie over RDZC is te vinden op www.rdzc.nl

Bron: doof.nl

Hoe leer je zwemmen als je de uitleg niet kunt verstaan?

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan