Training in mindfulness verdubbelt bij zwangeren met ernstige angst voor de bevalling de kans op een niet medische geboorte. Brede invoering hiervan verlaagt bovendien de kosten van de geboortezorg met 7,5%. Dit blijkt uit promotieonderzoek van verloskundige en mindfulnessexpert Irena Veringa aan de Universiteit van Amsterdam. In haar proefschrift stelt zij een aantal screenings- en behandelmethoden tegen baringangst voor.

Irena Veringa noemt angst voor de bevalling een ‘verwaarloosd probleem in de verloskunde’. Het is al langer bekend dat bijna vijftien procent van de Nederlandse zwangere vrouwen daar ernstig last van heeft. Zij ondergaan vaker niet-urgente medische interventies, zoals pijnmedicatie en keizersneden. Ondanks de urgentie van het probleem, ontbreekt het echter aan richtlijnen over baringsangst.

Angst voor bevalling accuraat voorspellen

Angst voor de bevalling oftewel baringsangst opsporen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Veringa onderzocht verschillende vragenlijsten en vindt de Fear of Childbirth-Postpartum-Visual Analogue Scale (FOCP-VAS) de meest accurate voorspeller. Deze vragenlijst bestaat uit één vraag ‘Kunt u een algemeen cijfer geven voor de mate van angst voor de bevalling en de periode daarna die u op dit moment ervaart?’ Uitgedrukt in een VAS-score geeft het de maat voor baringsangst, van 1 (geen angst) tot 10 (zeer veel angst). Al in het eerste trimester van de zwangerschap voorspelde een score hoger dan 5 de kans op niet-urgente medische interventies.

Training mindfulness

Veringa bewijst met haar onderzoek dat de training Mindfulness Based Childbirth and Parenting (MBCP) baringsangst aanzienlijk doet afnemen. De vraag om pijnstilling verminderde met een derde en ook het aantal spontane, niet-medische bevallingen verdubbelde bij vrouwen die de training volgden en die vaker mediteerden.

Jaarlijkse besparing van 42 miljoen euro

Veringa schrijft het effect toe aan het mechanisme van ‘open bewustzijn’, dat wordt vergroot met MBCP. Iets dat het bewustzijn van beleidsmakers wellicht zou kunnen openen: brede invoering van MBCP in de geboortezorg zou een jaarlijkse besparing van 42 miljoen euro (7,5%) kunnen betekenen.

Bronnen: kennispoort-verloskunde.nl / uva.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan