Groenten als broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes bevatten zwavelverbindingen. Bacteriën in de mond  kunnen die omzetten in een sterke zwavelgeur. Dit verklaart waarom veel kinderen niet van groenten houden.

Onderzoekers van het Australische nationale wetenschappelijke agentschap CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) lieten 98 ouders van een kind in de leeftijd van 6 tot 8 jaar, de geuren van rauwe en gestoomde Brassica-groenten beoordelen. De groenten van dat plantengeslacht, waaronder broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes, bevatten namelijk zwavelverbindingen. Deze kunnen door bacteriën in de mond worden omgezet in een sterke zwavelgeur. Ook liet het team het speeksel van de deelnemers reageren met rauw bloemkoolpoeder om verschillen in de productie van ‘vluchtige’ geuren te meten.

De onderzoekers vonden grote individuele verschillen in de productie van vies ruikende zwavelverbindingen. De ene volwassene maakt daarom meer zwavelgeur aan dan de andere, maar alleen kinderen blijken daar ook echt een afkeer tegen te creëren. Ouders hadden daar geen last van, waarschijnlijk door smaakacceptatie door de jaren heen.

In-Mouth Volatile Production from Brassica Vegetables (Cauliflower) and Associations with Liking in an Adult/Child Cohort >>

Bron: foodlog.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan