Het gevecht aan de eettafel met moeilijk etende peuters is zinloos en onnodig, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse kinderarts Julie Lumeng. Het onder druk zetten van moeilijke eters verandert hun eetgedrag namelijk niet. Bovendien krijgen kieskeurige kinderen geen aantoonbare gezondheidsproblemen.

Onderzoekster Lumeng volgde een groep van 244 kinderen, die ze woog en mat met 21, 27 en 33 maanden. Door de moeders werd bijgehouden hoe goed de kinderen aten en of ze hen onder druk moesten zetten om te eten. “Samengevat hebben we gedurende een jaar in het leven van een peuter kunnen vaststellen dat het gewicht stabiel blijft of het kind nou een lastige eter was of niet”, zegt Lumeng op nos.nl. “Uiteindelijk is het niet zo’n ernstig gedragsprobleem dat ouders heel erg hun best moeten doen om het aan te pakken.”

Niet dwingen

Wat dan inderdaad niet helpt, is om kinderen te dwingen hun bord leeg te eten, weet Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. “Dan houden ze negatieve associaties met eten over.” Ook onverstandig: zeggen dat ze geen toetje krijgen als ze hun groenten niet opeten. “Je moet juist de lading eraf halen.” Het is volgens haar heel natuurlijk dat kinderen in de peutertijd wat minder eten. “In die periode groeien ze minder hard, dus hoeft er ook minder eten in.” Bovendien krijgen kinderen op die leeftijd steeds meer een eigen wil. “Wat bij groenten bijvoorbeeld wel helpt, weten we uit onderzoek, is: blijven aanbieden en stimuleren. Een hapje is genoeg, daar moet je als ouder dan positief mee omgaan.” Dat gaat niet vanzelf, soms kost het tien of vijftien pogingen voordat een kind de groente lust.

Het belangrijkste is, volgens Postma-Smeets, dat het eten lekker is en leuk op het bord ligt. Én dat het gezellig is aan tafel. “Dat maakt veel meer uit dan de specifieke smaak.”

Loopgravenoorlogen

In een interview van Vakblad Vroeg met Marilene de Zeeuw wijst zij er op dat ouders van een slecht etende baby of peuter er vaak bovenop: er moet en zal gegeten worden. “Als hulpverlener oog hebben voor die spanning is enorm belangrijk om uit het dal te geraken”, zegt klinisch psycholoog en psychotherapeut Marilene de Zeeuw. “Help ouders het eten wat losser te laten, want er voortdurend bovenop zitten werkt juist averechts. Ik kom ware loopgravenoorlogen tegen aan tafel.”Lees verder >

Picky eating, pressuring feeding, and growth in toddlers

Bron: nos.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan