Snel zwanger worden na het stoppen met de pil is niet zonder risico. Gebeurt dit binnen drie maanden dan komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het optreden van deze complicaties is bovendien afhankelijk van het type pil. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

De onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 7000 zwangerschappen. Bij vijftien procent was er sprake van pilgebruik in de drie maanden voor de zwangerschap. Bij deze vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die de pil niet gebruikten in deze periode.

Type pil

Uit de studie blijkt verder dat verschillende varianten van de pil verband houden met complicaties. Bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generaties kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor. Bij de derde generatie was er vaker sprake van vroeggeboortes. De pil van de vierde generatie werd te weinig gebruikt voor betrouwbare conclusies.

Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van de afdeling Health Evidence legt uit: ‘De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron. Dat speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende varianten van de pil. Dat is wellicht ook van belang, maar hiervoor is nader onderzoek nodig.‘

Andere anticonceptie

De onderzoekers benadrukken dat de complicaties relatief zeldzaam waren, ook bij vrouwen die kort na het stoppen van de pil zwanger werden. Die was in dat geval zo’n drie procent voor zwangerschapsvergiftiging en zes procent voor vroeggeboorte. Hoe moeten vrouwen die stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden het volgens de onderzoekers dan aanpakken?

Gynaecoloog Marc Spaanderman, medeauteur van het artikel: ‘Hoewel we op basis van deze studie nog niet met zekerheid kunnen vaststellen dat de pil de zwangerschapscomplicaties veroorzaakt, kun je een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen. Maar dat heeft ook nadelen, zoals ongewenst toch al eerder zwanger worden en meer menstruatieklachten. Het blijft uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner en eventueel met een zorgverlener.’

Bron: radboudrecharge.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan