Roken tijdens de zwangerschap is één van de belangrijkste oorzaken van perinatale sterfte en problemen met de gezondheid van pasgeboren kinderen.  Het project ‘Stress- en Rookvrij Zwanger’ wil hier verandering in brengen.

Het project ‘Stress- en Rookvrij Zwanger’ is een initiatief van de Vrije Universiteit en het Trimbos-instituut. Doel is om met behulp van de app ‘Eva’ zwangere vrouwen te helpen stress te verminderen en hen daarmee te helpen te stoppen met roken. De interventie duurt 8 weken en biedt onder meer:

  • een persoonlijk stopplan
  • psycho-educatie over zwangerschap, stress, en (stoppen met) roken en
  • gepersonaliseerde stress-reducerende ademhalingsoefeningen.

De interventie is met name ontwikkeld voor ‘kwetsbare’ zwangere vrouwen; vrouwen met een lagere sociaaleconomische uitgangspositie. De interventie zal worden onderzocht op effectiviteit door het te vergelijken met een controle conditie.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan