Zwangere en pas-bevallen vrouwen van Bulgaarse afkomst hebben minder toegang tot de geboortezorg. Zij ontvangen niet dezelfde kwaliteit van zorg als Nederlandse gezinnen of andere migranten. Betrokken zorgprofessionals maken zich zorgen. Ze missen de middelen, netwerken en partners om Bulgaarse gezinnen te bereiken en te helpen.

In 2022 waren er 50.306 mensen met een Bulgaarse achtergrond geregistreerd in Nederland. Veelal arbeidsmigranten. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk (veel) hoger. Pharos onderzocht hoe deze arbeidsmigranten gebruikmaken van de Nederlandse geboortezorg en wat hun opvattingen hierover zijn. De onderzoekers beschrijven in de infosheet ‘Een valse start voor Bulgaarse baby’s’ het perspectief van Bulgaarse gezinnen, geboortezorgprofessionals en jeugdverpleegkundigen.

Grote verschillen zorg Bulgarije en Nederland

Taalbarrières, laaggeletterdheid en gebrek aan kennis van het eigen lichaam vormen een drempel in de toegang tot geboortezorg. Daarnaast zijn Bulgaarse vrouwen andere gewoonten en vormen gewend van geboortezorg. Zo bestaat er in Bulgarije geen eerstelijns geboortezorg. Bevallingen vinden plaats in het ziekenhuis onder gynaecologisch toezicht. Thuisbevallingen zijn bij wet verboden. Ook kraamzorg is een vorm van zorg die niet beschikbaar is in Bulgarije.

Te weinig leefstijladviezen

De onderzoekers concluderen dat er diverse oorzaken zijn waardoor de Bulgaarse zwangeren niet of pas laat in beeld komen bij de geboortezorgprofessionals. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze niet verzekerd zijn of lange werkdagen maken. Hierdoor vinden er onvoldoende gesprekken plaats over de zwangerschap en leefstijladviezen zoals vitaminegebruik, stoppen met roken en het verloop van de bevalling.

Verloskundigen, gynaecologen en jeugdverpleegkundigen voelen dat zij tekortschieten. Zorg op maat lukt bij deze doelgroep niet.

Drempels in toegang tot zorg

Onderzoek wijst uit dat ongunstige geboorte-uitkomsten samenhangen met de drempels die zwangeren ervaren in de toegang tot zorg. Dit, in combinatie met de mindere kwaliteit van zorg die geboortezorgprofessionals kunnen leveren, heeft tot gevolg dat kinderen die geboren worden in Bulgaarse gezinnen een minder kansrijke start tegemoet gaan.

“ALS IK EEN ONVERZEKERDE BULGAARSE ZWANGERE DOORVERWIJS NAAR HET ZIEKENHUIS VOOR EEN MEDISCHE ECHO OF CONSULT, GAAN ZE NEGEN VAN DE TIEN KEER NIET. OM ZONDER ZIEKTEKOSTENVERZEKERING HET ZIEKENHUIS IN TE KOMEN, MOET JE EEN DAGPAS VAN 157 EURO KOPEN, VAAK IS DAT TE DUUR.”
VERLOSKUNDIGE

Aanbevelingen

De onderzoekers doen vier aanbevelingen in ‘Een valse start voor Bulgaarse baby’s’:

  1. Maak gebruik van de kennis en expertise van Bulgaarse inwoners.
  2. Maak gebruik van bestaande samenwerkingsverbanden.
  3. Werk domeinoverstijgend aan een integrale aanpak.
  4. Werk samen aan betere communicatie en passende informatie.

Lees de volledige infosheet ‘Een valse start voor Bulgaarse baby’s’.

Bron: pharos.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan