Er bestaat grote etnische ongelijkheid in het gebruik van prenatale screening bij migrantenvrouwen. Naast taalmoeilijkheden spelen ook sociaal-culturele en religieuze barrières een rol. Training en bijscholing kan helpen om beter met deze belemmeringen om te gaan.

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in PubMed. De onderzoekers hebben twaalf interviews afgenomen bij verloskundigen die gecertificeerd zijn als officiële counselors voor prenatale screening op aangeboren afwijkingen. Prenatale screening heeft als doel na te gaan wat de kans is op een aangeboren afwijking. Barrières werden met name ervaren bij vrouwen met een niet-westerse migrantenachtergrond.

Knelpunten

Gezondheidsvoorlichting was moeilijk vanwege taalbarrières en lage gezondheidsvaardigheden van vrouwen. Zo belemmeren sociaal-culturele en religieuze verschillen tussen de verloskundige en de vrouw het nemen van beslissingen. Mede daarom stond de relatie tussen de vrouw en de verloskundige onder druk. Stereotypering door verloskundigen had invloed op de gezondheidsvoorlichting, de ondersteuning bij het nemen van beslissingen en de relatie tussen cliënt en verloskundige.

Omgaan met belemmeringen

Training en bijscholing kan helpen om beter met deze belemmeringen om te gaan. Dit kan de kwaliteit van prenatale counseling voor vrouwen met een niet-westerse migrantenachtergrond verbeteren. Training kan counselors ook leren om complexe informatie toegankelijker te maken voor vrouwen met verschillende niveaus van kennis en van taal- en gezondheidsvaardigheden. Verder kan training hen helpen te reflecteren op besluitvorming door mensen met verschillende religieuze en culturele achtergronden.

Counselling for prenatal anomaly screening to migrant women in the Netherlands: An interview study of primary care midwives’ perceived barriers with client-midwife communication >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan