Baby’s met motorische ontwikkelingsstoornissen hebben baat bij de interventie COPCA. De interventie vindt plaats in de thuissituatie en verschaft ouders mogelijkheden om op hun eigen manier in het dagelijkse gezinsleven de motorische ontwikkeling van hun baby te bevorderen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Akhbari Ziegler aan de rijksuniversiteit Groningen. Hierin verschaft zij inzicht in de toepassing en het effect van babyfysiotherapie in Zwitserland. Haar onderzoek spitst zich toe op de praktische implementatie van het gezinsgerichte vroege interventieprogramma ‘COPing with and CAring for infants with special needs’, kortweg COPCA.

COPCA verschilt op twee manieren van gebruikelijke fysiotherapeutische programma’s:
1) het hele gezin participeert als actieve partner;
2) de baby krijgt mogelijkheden aangeboden om te leren door zelfgeproduceerde bewegingsactiviteit en ervaringen van trial and error.

Het interventieprogramma is ontwikkeld door Tineke Dirks (kinderfysiotherapeut) en Mijna Hadders-Algra (hoogleraar ontwikkelingsneurologie) van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Aanleiding was ontbrekende bewijsvoering dat fysiotherapeutische programma’s leiden tot een betere motorische ontwikkeling van baby’s met een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen.

Advertentie

Uit het onderzoek blijkt dat Zwitserse ouders van kinderen met motorische ontwikkelingsstoornissen COPCA erg waarderen. Zij hadden met name waardering voor COPCA’s thuisbehandeling, de ondersteuning door de COPCA-coach en de ervaring dat zij zelf in het dagelijkse gezinsbestaan de ontwikkeling van hun kind konden bevorderen. Het proefschrift geeft ook aanwijzingen dat COPCA een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van baby’s met motorische stoornissen.

Akhbari Ziegler concludeert dat COPCA ouders mogelijkheden verschaft om op hun eigen manier in het dagelijkse gezinsleven de motorische ontwikkeling van hun baby te bevorderen. De veelbelovende resultaten van dit promotieonderzoek verdienen vervolgonderzoek in grotere groepen ‘risico-baby’s’ om het effect van COPCA te evalueren.

Implementation of COPCA. A family-centred early intervention programme in infant physiotherapy >>

Bron: rug.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan