Nauwelijks bewijs voor relatie tussen bewegen en overgewicht

0
757

Bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar is geen duidelijk verband tussen fysieke activiteit en overgewicht. Factoren als slaap, voeding en schermtijd lijken belangrijker te zijn bij het ontstaan van overgewicht. Dit blijkt uit promotieonderzoek naar het verband tussen fysieke activiteit en overgewicht bij jonge kinderen.

Het is belangrijk om overgewicht te voorkomen, zeker op jonge leeftijd. Een mogelijkheid is om jonge kinderen aan te moedigen om fysiek actief te zijn. Alleen is het verband tussen fysieke activiteit bij jonge kinderen en het ontwikkelen van overgewicht niet helemaal duidelijk. Daarom onderzocht Rikstje Wiersma in hoeverre fysieke activiteit op jonge leeftijd overgewicht kinderen kan voorkomen.

Bevindingen

Voor haar onderzoek maakte Wiersma een systematische review en meta-analyse van eerdere onderzoeken naar het verband tussen fysieke activiteit en overgewicht bij jonge kinderen. Hieruit kwam bij kinderen tussen de 2 en 7 geen duidelijk verband tussen fysieke activiteit en overgewicht.

Beweeggedrag

Ook heeft zij een prospectieve studie verricht naar het beweeggedrag van jonge Nederlandse kinderen. Hieruit blijkt dat dit niet is gerelateerd aan overgewicht en evenmin aan een hoge bloeddruk vijf jaar later. In het laatste onderzoek heeft ze ook nog gekeken naar bredere leefstijlpatronen bij jonge Nederlandse kinderen in relatie tot het ontwikkelen van overgewicht.

Daarnaast onderzocht Wiersma de fysieke activiteit bij zowel Nederlandse als Chinese kinderen. In de Nederlandse studie waren kinderen met overgewicht niet minder actief dan kinderen met overgewicht. In de Chinese studie waren kinderen met overgewicht gedurende de dag echter wel minder actief.

Regionale aanpak

Het proefschrift van Wiersma toont aan dat het bewijs voor een verband tussen het gedrag van fysieke activiteit in de vroege kinderjaren en de ontwikkeling van overgewicht beperkt is. Zij concludeert dat andere factoren op jonge leeftijd, denk aan slaap, voeding en schermtijd, belangrijker lijken te zijn bij het ontstaan van overgewicht. Daarom pleit Wiersma voor een regionale aanpak om interventies gerichter te richten op de kinderen in nood op basis van hun leefstijlgedrag en hun leefomgeving.

Early childhood physical activity behaviour and the development of overweight Rikstje Wiersma

Bron: rug.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here