Wetenschappers hebben speciaal voor peuters een ‘interventieprogramma’ gemaakt om overgewicht op latere leeftijd te voorkomen. De aanpak, inmiddels uitgevoerd op voorscholen van kinderopvangorganisatie Impuls, bestaat uit workshops aan peuterleiders en aangepaste schoolpleinen. De resultaten lijken veelbelovend.

We moeten kinderen al vanaf een jonge leeftijd wijzen op het belang van gezonde voeding en bewegen, stelt Peter Weijs, hoogleraar Voeding en Beweging aan het Amsterdam UMC en lector bij de Hogeschool van Amsterdam in de Volkskrant. Weijs bedacht samen met promovendus Nicole Toussaint het leefstijl-interventieprogramma voor voorscholen.

Een gezonde start

De peuterleiders van de voorschool hebben allemaal de training ‘Een gezonde start’ gevolgd. Zij zijn voorgelicht over voeding en beweging, voorbeeldgedrag, gewicht en communicatie met ouders over dit thema. Peuterleider Sylvia Ruiter: “Ik weet nu dat kinderen hun beweging gewoon nodig hebben, dus dat moet je ze ook gunnen. Eerst denk je dan: jeetje, wat zijn die kinderen druk! Nu merk ik dat niet meer.”

Meer bewegen

De schoolpleinen zijn aangepast om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Een parcours waarbij kinderen bijvoorbeeld over een evenwichtsbalk lopen of door autobanden springen zorgt ervoor dat ze op het plein meer verschillende spieren gebruiken. Ook zijn de nieuwe schoolpleinen ingedeeld in verschillende gebieden: waar de kinderen mogen fietsen, mag ook alléén gefietst worden. Zo hoeven de kinderen zich niet in te houden.” Ruiter merkt het verschil: “De kinderen bewegen veel meer en vinden de nieuwe pleinen leuk. Bovendien kan ik zo beter zien wanneer sommige kinderen helemaal niet bewegen op het schoolplein.”

Niet van vandaag op morgen

Het programma lijkt aan te slaan. Op het schoolplein gebruiken de kinderen meer verschillende spieren, terwijl de medewerkers die de workshop volgden zich bewuster zijn van een gezonde levensstijl. Op basis van deze resultaten verwachten Weijs en Toussaint dat andere voorscholen zullen volgen. Overigens verwacht Weijs pas over een paar jaar resultaat op de weegschaal te zien. “Met deze aanpak willen we het gedrag veranderen, en gedragsveranderingen kosten tijd.” Bovendien moeten ouders ook iets van de gezonde aanpak op de voorschool opsteken. “Daarom beginnen we nu ook met een programma waarbij we de ouders meer betrekken en hen voorlichten.”

Jong beginnen

Een aantal jaren terug was er nog weinig aandacht voor gezonde voeding en motorische ontwikkeling bij scholen en kinderopvang, aldus Mai Chin A Paw, hoogleraar jeugd en gezondheid bij Amsterdam UMC en niet betrokken bij het onderzoek. “Het gaat erom dat kinderen opgroeien met gezonde voeding en voldoende beweging op school én thuis. Dat klinkt logisch, maar is in de huidige maatschappij helaas niet vanzelfsprekend. Het is goed dat zo’n voorschool daar aandacht aan geeft, want je kan niet jong genoeg beginnen.”

Bron: volkskrant.nl 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan