Overgewicht op babyleeftijd onderschat probleem

0
300

Leefstijl en omgevingsinvloeden vormen al op babyleeftijd de ingrediënten die de kans op obesitas vergroten. “Juist daarom is het van belang dat professionals in hun contacten met jonge gezinnen hier oog voor hebben”, laat ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Arianne Struik weten. “Kijk daarbij verder dan het aanpakken van de voeding”, adviseert ze. “Te meer daar stress van een ouder of traumatische ervaringen een stempel kunnen drukken op de gewichtsontwikkeling van een kind.” Op maandagochtend 15 november verzorgde ze een webinar over dit onderwerp.

Ja, ik kijk dit webinar graag terug >>

Foto: Arianne Struik

Overgewicht bij jonge kinderen is een erg onderschat probleem, vertelt Arianne. “Op het oog lijkt er bijvoorbeeld meestal geen overgewicht te zijn. En indien wel, dan wordt het vaak afgedaan met ‘ach dat is toch gezond joh, hij groeit er wel overheen’. Op zich zijn de gezondheidsrisico’s ook niet zo groot. Maar juist in de eerst maanden en jaren zijn het leren reguleren van slaap en voeding belangrijke ontwikkelingstaken. Dán wordt dus de basis gelegd voor een gezonde of ongezonde leefstijl.”

Al langer is bekend dat traumatisering en stress van een ouder van grote invloed zijn op de ouder-kindrelatie. Niet alleen na de geboorte, maar ook daarvoor, zelfs teruggaand naar de eigen opvoeding. “Gevolg kan zijn dat ouders uit onzekerheid of uit angst het niet in leven te houden, hun kind overvoeden. Hetzelfde speelt een rol wanneer ze de signalen van het kind verkeerd interpreteren. Of ze kunnen de frustratie of boosheid van hun kind niet goed verdragen en stellen geen grenzen.”

Over dit onderwerp verzorgde Arianne een webinar, wat nog terug te kijken is. “Ik ga dan nader in op de impact die trauma en stress kan hebben op de gewichtsontwikkeling van kinderen. Maar het accent ligt op hoe ouders en kind geholpen kunnen worden om gezondere interactiepatronen te ontwikkelen. Dat heeft in de eerste plaats een positief effect op het overgewicht van het kind. Maar de invloed van de hulp reikt veel verder. Het tijdig aanleren van een gezonder voedingspatroon kan latere problemen op allerlei andere gebieden voorkomen. Jong geleerd is oud gedaan.”

Arianne Struik is directeur van het Institute for Chronically Traumatized Children. “Mijn missie is om professionals meer tools te geven om zelf met chronisch getraumatiseerde ouders en kinderen te werken aan herstel. Er zijn zoveel kinderen en ouders die nog niet de juiste behandeling krijgen en dat is jammer. Die kinderen groeien op en worden zelf weer ouder en dan herhaalt het patroon zich. Door vroeg te beginnen bij kinderen en ook met ouders te werken aan hun eigen traumatisering, ook al ben je geen behandelaar van volwassenen, kan je heel veel bereiken. Dus niet verwijzen naar iemand die meer gespecialiseerd is, maar zelf doen!”

Dit webinar is opgenomen en duurt 1 uur en 15 minuten
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja, ik kijk dit webinar graag terug >>

Arianne Struik, directeur van het Institute for Chronically Traumatized Children, is ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut. Ze heeft 20 jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt en heeft nu een eigen praktijk.

Ze is gespecialiseerd in chronische traumatisering bij kinderen en is co-auteur van het boek ‘Overgewicht en obesitas bij kinderen’ (van Mil & Struik, 2015). Hierin beschrijft zij de systeemgerichte aanpak van overgewicht onder het motto ‘Verder kijken dan de kilo’s’.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here