Steeds vaker krijgen baby’s die veel melk teruggeven en overmatig huilen maagzuurremmers voorgeschreven. Ze zouden lijden aan reflux. Nieuw onderzoekt toont echter aan dat deze kinderen op latere leeftijd meer astma, hooikoorts en eczeem ontwikkelen.

Medicatie tegen reflux is vaak overbodig, want melk teruggeven en huilen zijn perfect normaal in het eerste levensjaar. Maagzuurremmers worden soms ten onrechte voorgeschreven en kunnen meer kwaad dan goed doen bij een baby, zo blijkt uit de nieuwe studie: ze kunnen de ontwikkeling van de darmflora verstoren, waardoor kinderen later frequenter astma, hooikoorts en eczeem ontwikkelen.

De studie gebeurde bij meer dan 1 miljoen kinderen die tussen 0 en 2 jaar zuurremmende medicatie kregen en werden opgevolgd. De auteurs vermoeden dat maagzuurremmers de normale ontwikkeling van de darmflora van zuigelingen verstoren. Baby’s hebben deze darmflora nodig om een goed afweersysteem te ontwikkelen.

Lees verder op de website Gezondheid en Wetenschap >>

AdvertentieCongres opvallende kinderen in de kinderopvang

Bron: gezondheidenwetenschap.be

Zie ook:

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan