Hulpverleners krijgen met regelmaat te maken met baby’s met reflux. “Veel ouders zijn zeer bezorgd over het veelvuldig opgeven van melk door hun kind”, weet Marinde van Lennep. “In de meeste gevallen is dit onterecht. Reflux is volstrekt normaal. Daarom is het goed om doordrongen te zijn van de feiten en fabels van reflux.”   

Marinde van Lennep: “Medicatie voor refluxklachten werkt bij zuigelingen net zo goed als een placebo”

Marinde van Lennep is werkzaam als arts-onderzoeker bij het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC op het gebied van Maag-Darm-Leverziekten en voeding. Zij doet onderzoek naar reflux en is werkzaam op de Spuugpoli.

Waarom komt reflux veel voor bij baby’s?
“Reflux betekent dat er maaginhoud terugstroomt de slokdarm in. Dit is een normaal verschijnsel bij baby’s. Ook bij oudere kinderen en volwassenen komt het meerdere keren per dag voor. Alleen drinken baby’s melk en hebben ze een relatief korte slokdarm. Bovendien liggen ze veel op hun rug. Gevolg is dat de reflux bij hen vaak tot in de mond terugstroomt of zelfs eruit.”

Hierover bestaan veel misverstanden: kun je er enkele noemen?
“In feite is reflux dus een volstrekt normaal verschijnsel wat niet behandeld hoeft te worden. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken dat medicatie voor reflux bij zuigelingen net zo goed werkt als een placebo. Baby’s groeien meestal vanzelf over reflux heen. Op de leeftijd van 18 maanden heeft 95% geen klachten meer. Een ander veel gehoord misverstand is dat het ‘maagklepje’ bij baby’s niet goed ontwikkeld is waardoor reflux ontstaat. Dit is niet waar. Baby’s hebben een normaal werkende onderste slokdarmkringspier. Deze gaat net als bij volwassenen af en toe open, waardoor er een oprisping naar boven kan stromen.”

Wanneer is behandeling aan te raden?
“Alleen als er sprake is van refluxziekte. Dit is een aandoening die ontstaat wanneer de maaginhoud geregeld kan terugstromen naar de slokdarm en daar leidt tot klachten zoals zuurbranden of complicaties zoals een ontstoken slokdarm, bloedbraken of slecht groeien.”

Advertentie

Wat raad je hulpverleners aan die deze kinderen begeleiden?
“Hoewel reflux op zich een onschuldig probleem is, zie ik op de spuugpoli dat ouders vaak ten einde raad zijn. Meestal omdat ze zich ernstige zorgen maken over refluxziekte. Niet zo vreemd, want zoek je naar de betekenis op Google dan kom je al snel uit bij slokdarmkanker. Vaak is er ook sprake van slaapgebrek omdat hun baby veel huilt. Dit breekt ouders op. Het is belangrijk om hun zorgen serieus te nemen. Neem goed de tijd om uit te leggen wat reflux is en wat het verschil is met refluxziekte.”

Kun je enkele do’s & don’ts noemen?
“Ouders goed begeleiden en geruststellen staat voorop. Laat de zuigeling opnemen indien ouders de zorg niet meer goed aankunnen. Dit zorgt voor tijdelijke ontlasting van de ouders en maakt het mogelijk om goed de groei en de klachten van de baby te volgen. Maar schrijf zeker geen medicatie voor bij het ontbreken van alarmsymptomen!”

Hoe luidt je hartenwens?
“Na mijn PhD heb ik veel zin om als arts-assistent kindergeneeskunde aan de slag te gaan. Uiteindelijk wil ik heel graag kinderarts worden. De slokdarm is wel een beetje mijn hobby geworden vanwege mijn PhD, dus het lijkt me leuk om  motiliteitsstoornissen van de slokdarm als interessegebied te houden. Op korte termijn hoop ik nog naar Sydney te kunnen gaan om daar aan het Sydney Children’s Hospital onderzoek te doen. Vanwege de Covid-19 pandemie kon dit helaas niet doorgaan dit jaar.”

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan