Het zorgen voor een baby is voor iedereen een intensieve taak, maar vraagt extra veel van ouders die psychisch lijden ervaren. De eigen problemen nemen zoveel ruimte in beslag, dat het moeilijker is om afgestemde zorg aan hun baby te geven. Daarom is het belangrijk om extra goed te zorgen voor BOPP’s. De afkorting staat voor: Baby’s van Ouders met Psychische Problemen.

Gevolg van gebrek aan afgestemde zorg is dat baby’s al binnen een paar weken na de geboorte contact vermijden of veel spanning tonen: ze zetten zich schrap vanwege de somberheid, stress of onvoorspelbaarheid in het gedrag van ouders. Dit uit zich vaak door veel huilen of juist teruggetrokken en stil gedrag. Uit onderzoeken blijkt dat deze gedragspatronen en gevoelens ook op latere leeftijd voor moeilijkheden kunnen zorgen. Vaak is er een verhoogde kwetsbaarheid voor problematiek bij deze kinderen.

Gelukkig komt er steeds meer kennis in de maatschappij over de zorg voor prille ouders met psychische klachten. Deze ouders worden steeds vaker gezien in hun worsteling en op meer plekken wordt zorg geboden. En dat is maar goed ook. Als het met ouders beter gaat, dan heeft dit een positieve impact op de baby. Máár nog mooier zou het zijn als er ook meer focus komt op het welbevinden van BOPP. Het gebeurt namelijk regelmatig dat het met de ouder(s) beter gaat, maar met de baby nog niet. Stel je voor: de ouder voelt zich veel stabieler, maar de baby heeft nog steeds de verwachting dat contact met de ouder stressvol zal zijn. De baby vermijdt dan het contact met de ouder. Dit roept gevoelens van afwijzing of verdriet op bij de ouder en zo komen ouder en kind samen in een negatieve spiraal terecht.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Het meest steunend voor baby’s is het opbouwen van een gezonde emotionele band met hun ouders. Voor kraamverzorgenden en verpleegkundigen ligt er dan ook een taak om ouders te begeleiden in het geven van sensitieve reacties op de signalen van hun baby. Hoe help je ouders om de signalen van hun baby te lezen en om op hun baby te reageren?

Lees verder op babykennis-nl >>

Babykennis wil bijdragen aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk baby’s door zorgprofessionals te scholen op het gebied van Infant Mental Health. De e-learning ‘Optimaliseer jouw zorg voor BOPP’ geeft meer kennis over verschillende psychische en psychiatrische diagnoses bij prille ouders. Vervolgens wordt per diagnose besproken wat de impact is op de baby. Daarnaast is er aandacht voor wat een zorgprofessional in de praktijk kan doen. 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan