Een zwangerschap of baby brengt voor de direct betrokkenen een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het Europese PATH-project helpt aanstaande en kersverse ouders met een keur aan hulpmiddelen om zich staande te houden. En voorziet tegelijkertijd professionals binnen de geboortezorg van tools om de ouders te ondersteunen. Een speciale online editie van het VROEG-magazine, uitgebracht in drie talen, bundelt de vruchten van het project.

“Een goede voorbereiding op het ouderschap is belangrijk. Ouders vragen om betrouwbare, eerlijke en toegankelijke informatie. Professionals en werkgevers zijn daarbij degenen die hierin kunnen faciliteren en ondersteunen. Dit stond centraal in het PerinAtal menTal Health project, kortweg PATH”, aldus Jacobien Wagemaker, projectleider van PATH in Nederland.

Bij dit unieke project, dat loopt tot en met maart 2023, zijn dertien partners uit Frankrijk, Vlaanderen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk betrokken. Om die reden is de VROEG-special niet alleen in de Nederlandse taal uitgebracht, maar ook in het Engels en Frans.

Wil je meerdere gedrukte exemplaren van de Nederlandse versie? Stuur dan een mail met je naam, adresgegevens en het aantal exemplaren dat je wilt hebben naar vroeg@dgcommunicatie.nl . Dan sturen we deze zolang de voorraad strekt naar je toe.

Psychische klachten

“Tien tot twintig procent van de vrouwen in Europa heeft tijdens de zwangerschap of in het jaar na de geboorte van haar kind psychische klachten, ongeacht waar ze in Europa woont en welke perinatale zorg er in dat land wordt geboden”, zegt Sophie McGannan, internationale projectmanager PATH van The Health and Europe Centre. “Van deze vrouwen ontvangt negentig procent niet de hulp die ze nodig heeft. Om die reden is het internationale project PATH opgezet. Hierin zijn de kennis, best practices en innovatieve ideeën van verschillende organisaties uit vier landen gecombineerd. Het doel is om de bewustwording van perinatale psychische klachten te vergroten, stigmatisering ervan tegen te gaan en voorbereid ouderschap te bevorderen.”

Platform

Eén van de belangrijkste aspecten van het project was de ontwikkeling van een online digitaal platform. Dit biedt een schat aan informatie voor zowel families als de professionele praktijk en dienstverlening op het gebied van geestelijke gezondheid rond de geboorte. Verder is veel energie gestoken in de voorbereiding op het ouderschap. Zo zijn er concrete opvoedcursussen voor aanstaande ouders ontwikkeld maar ook een heel aantal apps..

Opleiding

Voor zorgprofessionals in Vlaanderen is in  het kader van het project een vierjarige opleiding ontwikkeld. “Het kunnen herkennen van vragen op het gebied van psychische gezondheid, het omgaan met emotionele crises en het beter in het oog houden van patiënten met psychische problemen zijn slechts enkele van de aandachtspunten die hierin uitgebreid aan bod komen”, vertelt Dr. Christine Franckx, kinderpsychiater en projectleider PATH voor het kinderpsychiatrisch en psychotherapeutisch centrum Gio Vzw.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Multimediacampagne

In het kader van PATH zijn verder in de vier landen multimediacampagnes gelanceerd om het bewustzijn van aandoeningen zoals postnatale depressie en angst te vergroten. Tot slot is een serie informatieve apps ontwikkeld over onder meer preconceptie, zwangerschap, geboorte en jong ouderschap. Hierbij is tevens aandacht voor als een zwangerschap niet goed afloopt.

Download PATH-special

In de VROEG-special komen de projectactiviteiten uitvoerig aan bod. De speciale editie van VROEG – 44 pagina’s dik – geeft een volledig overzicht. Voor alle belangstellenden is de special gratis te downloaden vanaf de VROEG-website.

PATH-special NL  >>

PATH-special E >>

PATH-special F >>

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan