Apparaat maakt bloedprikken bij pasgeboren baby’s overbodig

0
915

De afdeling Kindergeneeskunde van het Tergooiziekenhuis heeft een apparaat in gebruik genomen dat bij pasgeboren baby’s het bilirubinegehalte meet via de huid. Hierdoor is een prik om bloed af te nemen vaak niet nodig.  Als een (veel) te hoog bilirubinegehalte onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige hersenschade en spasticiteit.

Tijdens de meting wordt de transcutane bilirubinemeter op het borstbeen van de baby gedrukt. Het apparaat meet dan door de huid het bilirubinegehalte. Het resultaat kan al na enkele seconden worden afgelezen. Kinderarts Karin Miedema is blij dat Tergooi beschikt over deze nieuwe techniek: ‘We hoeven pasgeboren kinderen nu minder te prikken, terwijl we wel laagdrempelig kunnen controleren of het bilirubine verhoogd is en behandeling nodig is.

Geel zien

‘We werken nu een paar maanden met dit nieuwe apparaat en het werkt goed’, zegt Miedema. ‘We gebruiken het apparaat om het bilirubinegehalte te bepalen als een baby na de geboorte geel gaat zien en verschijnselen vertoont die passen bij een verhoogd bilirubinegehalte, bijvoorbeeld als het kind suf is, minder drinkt of veel afvalt. Voorheen prikten we standaard bloed om het bilirubinegehalte te bepalen, soms meerdere dagen achter elkaar. Nu kunnen we in veel gevallen toe met de transcutane bepaling. Dat is veel fijner voor baby en ouders en scheelt tijd en kosten.’

Lichttherapie

Het bilirubine stijgt vaak na de geboorte, ook bij gezonde baby’s. Het kan schadelijk zijn als het te hoog wordt. Risicofactoren om een te hoog bilirubinegehalte te ontwikkelen, zijn bijvoorbeeld vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of een infectie. Ook kan het bilirubine verhoogd zijn als de bloedgroep van de moeder anders is dan de bloedgroep van de baby (bloedgroepantagonisme). Standaardbehandeling van een te hoog bilirubinegehalte is fototherapie. Dit is een soort zonnebanklicht, maar dan zonder schadelijke UV-straling. Dit licht zet het schadelijke bilirubine in de huid om naar stoffen die gemakkelijk worden uitgescheiden via de urine en de gal.

Bron: tergooi.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here