Door de coronamaatregelen is het aantal huilbaby’s dat in het ziekenhuis wordt opgenomen fors gestegen. In het Haarlemse Spaarne Gasthuis is zelfs sprake van een verdubbeling. De samenwerking met JGZ Kennemerland (de organisatie van Stefanie Mous en Jacqueline Terpstra) en GGD Kennemerland biedt houvast om hiermee om te gaan.

Kinderarts Andrieke Knottnerus en haar ketenpartners van de GGD en JGZ voerden al voor de coronapandemie overleg met de jeugdgezondheidszorg van 0 tot 4 jaar over het fenomeen van veel huilende baby’s. Knottnerus: “Al in 2019 was er behoefte om er op een bredere manier naar te kijken. Bij de jeugdgezondheidszorg is enorm veel informatie over ouders en kinderen en wordt laagdrempelige zorg aangeboden”, vertelt zij in een interview met het Haarlems Dagblad. “We voerden verkennende gesprekken om te kijken hoe we met elkaar een goed netwerk konden opbouwen waarbij op het juiste moment de juiste zorg zou worden geleverd. Toen kwam corona.’’ Bij de eerste lockdown bleef het eigenlijk vrij stil rond de huilbaby’s. Net als bij veel andere zorgvragen die niet aan corona waren gerelateerd overigens, dus Knottnerus vermoedt dat er sprake was van ondersignalering oftewel de problemen kwamen niet naar buiten. “Hoe groot de toename was, bleek eigenlijk pas kort voor de herfstvakantie. We werden overspoeld door huilbaby’s.’’

Opnames voorkomen

Binnen de coronarichtlijnen werd een grote bijeenkomst belegd met alle disciplines die bij extreem huilende baby’s ingezet kunnen worden. Doel was om nieuwe ziekenhuisopnames te voorkomen door in een vroege fase ouders beter voor te bereiden en al passende zorg te bieden. Vervolgens werden ook huisartsen geïnformeerd over de rol die jeugdgezondheidszorg hierin kan vervullen, zodat onnodige verwijzingen naar de kinderartsen in het ziekenhuis konden worden voorkomen. Met de info konden huisartsen rechtstreeks naar de jeugdgezondheidszorg verwijzen.

Meestal geen lichamelijke oorzaak

Uit onderzoek is gebleken dat slechts in maximaal vijf procent van de gevallen er sprake is van een lichamelijke oorzaak voor het vele huilen. Knottnerus: “Opname in een ziekenhuis waarbij de zorg de regie moet overnemen, moet dan ook zoveel mogelijk worden voorkomen. Er zijn allerlei factoren binnen een gezin die in deze coronatijd extra worden uitvergroot. Iedereen heeft zijn eigen bagage. Gezinnen waarbij het goed gaat, ervaren misschien meer rust en tijd voor de baby. Gezinnen waar het niet zo goed gaat, ervaren nóg meer druk. Goede zorg is van groot belang voor deze groep ouders en hun baby’s, ook om escalatie zoals kindermishandeling te voorkomen.’’

Stempel

Jeugdverpleegkundigen Stefanie Mous en Jacqueline Terpstra praten liever niet over huilbaby’s omdat het kind dat stempel de rest van het leven moet dragen. Stefanie Mous ervaart met haar collega’s dat elke crisis positieve bijwerkingen kan hebben. “We hebben nu een jeugdarts die altijd bereikbaar is en meldingen kan terugkoppelen zodat snel met de ouders contact kan worden opgenomen. Een verpleegkundige is dan snel bij het gezin en kijkt naar het geheel, niet alleen naar het huilen. We kijken hoe het netwerk van de ouders eruit ziet, wie kan ondersteunen, hoe de voeding gaat en het slapen. En wie binnen onze organisatie passende zorg kan bijdragen. We hebben ook beeldcoaching in ons aanbod waarbij je ouders en kind op beeld vastlegt en samen kijkt wat er gebeurt en hoe de interactie verloopt. We bieden dan suggesties om iets anders te doen. Hierbij is vooral de focus op wat goed gaat en dat proberen te versterken.’’

Regie

Jeugdverpleegkundige Jacqueline Terpstra was een dag eerder nog bij een moeder met een baby die al zeven weken ontroostbaar was. “Haar man was voor werk veel afwezig. Je gaat dan alles met haar doorlopen. Zelf had ze nog maar twee uur nachtrust. We bespraken hoe ze de stress zou kunnen verminderen en hulp van bekenden kon inschakelen. We hebben gesproken over de voeding en de groei. Terwijl we spraken viel de baby rustig in slaap. Ze besloot haar moeder te bellen en te vragen of die een paar dagen kon komen helpen. Je biedt zorg aan maar de ouder behoudt de regie.’’

Door corona moeten de ouders in isolement in hun nieuwe rol groeien. Knottnerus: “Dat samen thuis zijn kan voordelen opleveren. Feit blijft wel dat bij een eerste kind zowel een baby, een vader als een moeder wordt geboren. Alle drie moeten zich in die nieuwe rol ontwikkelen. Terwijl er niet echt een gebruiksaanwijzing op tafel ligt. Daar komt dan ook nog eens corona bij. Even gezellig als uitlaatklep koffie drinken met wat vriendinnen kan niet.”

Lees het hele artikel in het Haarlems Dagblad >

Bron: Haarlems Dagblad, 19-02-2021

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan